ČABAR VINA IZ JELENINOG KRAJA PLAĆAO SE NAPOLEONOVIM DUKATOM: Danas ona napravi 10.000 litara ovog pića, a na zaradu se ne žali
Foto: Printscreen/Instagram/pivnica_zagorac

podrum star 150 godina

ČABAR VINA IZ JELENINOG KRAJA PLAĆAO SE NAPOLEONOVIM DUKATOM: Danas ona napravi 10.000 litara ovog pića, a na zaradu se ne žali

Moj biznis -

Udruženje Mladi sa Rajačkih pimnica nevladina je organizacija, koja za cilj ima da očuva tradiciju vinogradarstva i pravljenja vina, sa područja sela Rajca pored Negotina. Jedan od članova udruženja, Jelena Zagorac je njihov član, a njen podrum će iduće godine proslaviti veliki jubilej, 150 godina postojanja.

Jelena Zagorac, Jelena Zagorac podrum, Pivnica Zagorac
foto: Printscreen/Instagram/pivnica_zagorac

Ova mlada žena je pre nekoliko leta odlučila da se vrati u svoje rodno mesto i pokuša da na neki način oživi jedan stari posao proizvodnje vina, po kom je ovaj kraj postao poznat još u prvom delu 19. veka, pre svega svojim kvalitetnim proizvodima, ali i tzv. filokseri, insektu koji je za kratko vreme opustošio vinograde širom Evrope. Najveći problem imali su vinogradari u Francuskoj, pa su se lokalni vinari iz Bordoa zaputili put istoka Evrope, u nadi da će pronaći približno slično područje svom, koje bi moglo biti pogodno za vinovu lozu, a pronašli su ga u tadašnjoj (još uvek) Kneževini Srbiji.

Jelena Zagorac, Jelena Zagorac podrum, Pivnica Zagorac
foto: Printscreen/Instagram/pivnica_zagorac

- Filoksera je insekt koji je donesen iz Amerike, i koji je za relativno kratak period napravio veliki haos u zapadnoj Evropi, što su naši ljudi uspeli da uspešno iskoriste. Jedan čabar vina iz Rajca i okoline Francuzi su plaćali jednim Napoleonovim dukatom, što je bila vrlo značajna cena za taj period – otkrila nam je Jelena.

1 / 5 Foto: Printscreen/Instagram/pivnica_zagorac

Napominje da su u to vreme skoro sve kuće u Rajcu imale po pivnicu, koja im je služila za čuvanje vina. Pivnice su građene od kamena sečenika, vrlo izdržljivog i dugotrajnog, što i njihovo današnje stanje pokazuje. U Rajcu se nalazi i, kako ga meštani zovu Staro groblje, čiji su nadgrobni spomenici takođe sazdani od ovog kamena, a koji takođe dobro odolevaju zubu vremena, i koji su karakteristični po tome što su na njima iscrtani razni simboli, pa se zbog toga ne može lako utvrditi koliko su vekova stari. Procena je da su nastali od 15. do 18. veka.

1 / 3 Foto: Milan Petrović/Grinell Studio

Jelena je sedma generacija u njenoj porodici koja se bavi ovim poslom, a najveća podrška joj je njen otac od koga je naučila dosta stvari, te su njih dvoje danas najveći oslonac jedno drugom. Površina koju obrađuju je nešto manja od dva hektara, a godišnje proizvedu između 8.000 i 10.000 litara vina. Od sorti u svom vinogradu uzgajaju game, burgundac, kao i rizling i šardone. Dodaje da crnu i belu tamjaniku kupuju od jednog člana udruženja, vinarije Raj, a da zajedničkim snagama zakupljuju vinograd Traminac. S ponosom ističe da je pre dve godine počela da izbacuje penušavo vino Koko od Pinot Noir (Burgundac), a zatim i zatim Pet-Nat Vior od Traminca.

Jelena Zagorac, Jelena Zagorac podrum, Pivnica Zagorac
foto: Printscreen/Instagram/pivnica_zagorac

Napominje da su veliku podršku njihovim projektima dali nemački GiZ kao i Evropska unija, svakako u finansijskom smislu, što je pomoglo da se Rajac i okolina dodatno razvijaju na polju ruralnog turizma. U pimnicama za sada nema puno smeštaja za sve koji žele da tamo provedu nekoliko dana, ali da će se vremenom i na tome raditi. Jelena navodi da će u pimnicama svako doživeti pravo iskustvo odmora, kao retko gde, zbog autentičnosti i očuvanosti ovih objekata (koji su uzgred budi rečeno elektrifikacijom povezani podzemno).

Udruženje mladih sa rajačkih pimnica, Rajačke pimnice, selo Rajac
foto: Instagram/mladi_sa_rajackih_pivnica

Ona je pak zabrinuta zbog nemalog broja objekata čiji vlasnici nisu zainteresovani da borave u njima ili da ih posećuju, ali da bi njihova prodaja ljudima koji nisu zainteresovani za obrađivanje vinograda bio mač sa dve oštrice. Njen, ali i cilj meštana je povratak ljudi na selo, ali da oni pritom imaju nameru da tu često, čak i neprekidno borave, kako bi se mesto što više razvijalo i da bi se smanjilo zamiranje, koje kosi mnoga slična mesta širom Srbije.

1 / 2 Foto: Milan Petrović

- Pre korona pandemije je ovde dolazilo mnogo više turista iz inostranstva, ali se nakon toga situacija značajno promenila. Nije da nemamo gostiju koji dolaze spolja, ali je mnogo veći priliv naših ljudi, čemu je doprineo i naš festival koji smo počeli da organizujemo pre nekoliko godina, na kom smo do sada imali dosta poznatih gostiju iz sveta muzike (Amira Medunjanin, Darko Rundek itd...). Do prošle godine smo ga organizovali u vreme kada kreće branje grožđa, dakle poslednja sedmica avgusta, ali smo zbog obima posla morali da ga pomerimo za kraj jula – kaže nam Jelena.

1 / 5 Foto: Instagram/mladi_sa_rajackih_pivnica

Članovi Udruženja su redovni učesnici vinskih seminara, kao i sajmova gde se izlažu ovi proizvodi, svakako svesni kvaliteta koji nude, i pre svega ponosni na to da se bave samo organskom proizvodnjom, te su s te strane postali i naširoko poznati mnogima koje zanimaju slične stvari.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track