BAKA SELENA VUŠKOVIĆE PODSTAKLA NA NEOBIČAN BIZNIS: Oni prvi u svetu primenjuju ovu tehnologiju, EVO ČIME SE BAVE
Foto: Gorska straža Dobroselica

novi na tržištu

BAKA SELENA VUŠKOVIĆE PODSTAKLA NA NEOBIČAN BIZNIS: Oni prvi u svetu primenjuju ovu tehnologiju, EVO ČIME SE BAVE

Moj biznis -

Vatra je buknula, komšije su bile evakuisane, a njena porodica je čekala pomoć. Jedino što im je preostalo bilo je da bespomoćno posmatraju vatrenu stihiju i čekaju da li će vetar da okrene ka njihovom imanju, drvenoj kući i ostalim zgradama ili na drugu stranu.

Za Anu Vušković i njene komšije na Zlatiboru požari su česta pojava, a prisustvo ovoj katastrofi osvestilo ju je da mora da reaguje. Okupila je Gorsku stražu Dobroselica kao vizionarsko rešenje, koje kombinuje naprednu tehnologiju i duboko razumevanje prirodnih procesa. Kasnije je osnovan startap, a Ana ističe da su ih upravo takve nepredviđene situacije podstakle da realizuju ovakvu organizaciju.

Ono što je bio prelomni momenat da osveste svoje tehnološko znanje i primene ga u svrhu sprečavanja nepogoda jeste situacija u kojoj se našla njihova komšinica Selena.

Stranci, Pomoć, Zlatibor, Rad, Selo, Imanje, Kosjerić, Seča Reka, Domaćinstvo
foto: Privatna Arhiva/Priče Sa Dušom

- Kad je pre nekoliko godina izbio požar u blizini Uvca, osetila ga je naša komšinica od 90 godina, baka Selena. Primetila je da dim ide uz reku i, zahvaljujući odličnom poznavanju terena, pretpostavila gde je mogao da izbije. Vatra je primećena tek dva dana kasnije, kad je stigla do prvih kuća, i tada je izgorelo više stotina hektara borove šume. To je bio momenat kad smo shvatili da imamo tehnološko znanje da napravimo sistem za rano otkrivanje i predviđanje požara - objašnjava ona.

Zahvaljujući odlušnosti i znanju, Zlatiborski okrug je postao bogatiji za jedan inovativni sistem namenjen održivoj budućnosti.

Ljubić, požar
foto: Kurir.rs/D.Č.

- Tada smo počeli s razvojem sistema, čak smo i prvi prototip nazvali Selena po komšinici, a sam startap smo formalno osnovali kasnije. Razvoj inovativnih i visokotehnoloških startapova (preduzeća) tek je u začetku u našem okrugu. Relativno skoro su počeli sa radom NTP Čačak, Inovacioni biznis centar Zlatibor, a tu su i RRA Užice i slične organizacije, koje čine ekosistem za inovativne startapove. Oni su nam mnogo pomogli, i dalje nam pomažu u radu, da bismo postali prvi zlatiborski startap - kaže Ana.

Ulaganje u ovakav projekat je beskonačno jer, osim novca, zahteva vreme, znanje, stalno učenje, kao i praćenje tehnologije.

Na sreću, u njihovoj porodici ima mnogo stručnih inženjera, naučnika iz različitih oblasti, koji im sve vreme pomažu savetima i radom, što nema cenu.

1 / 3 Foto: Gorska straža Dobroselica

Osnovna svrha sistema Dobroselica je smanjenje potencijalne štete koja nastaje usled šumskih požara, koji najčešće izbijaju daleko od naselja, a ljudi nisu ni svesni koliki je gubitak kada izgori stogodišnja šuma. Ceo sistem ima višestruku ulogu - od predviđanja mogućnosti izbijanja požara, preko njegovog uočavanja kada se on već dogodi, do dojave neophodnih podataka svima čija je reakcija neophodna.

Zahvaljujući znanju i zalaganju Vuškovića, ovaj sistem biće prvi u svetu koji će primeniti ovakvu vrstu tehnologije, te nastoje da ubrzo izađu na tržište i predstave svoj rad.

naučnik, 0194852188, nauka
foto: Profimedia

- Želimo da unapredimo uslove života u sredini u kojoj živimo i da svoje poslovanje nastavimo ovde, posebno jer nas je prva prepoznala lokalna zajednica, odnosno Opština Čajetina. Oni nas prate od samog početka kao prvi zlatiborski startap. Velika je stvar što su verovali u nas i što nas podržavaju u svakom pogledu. Dolazimo iz male sredine, i samim tim nosimo dodatnu odgovornost da svojim radom treba da podstaknemo i damo primer drugim inovatorima da osnuju startapove i krenu naš{im putem - zaključuje Ana Vušković.

STIGLE I PORESKE OLAKŠICE

- Početak našeg startapa je bio kad smo postali učesnici pre-seed akceleratora Raising Starts - partnerskog programa NTP Beograd, Univerziteta u Beogradu, Vlade Srbije i Švajcarske. Tada smo, takođe, dobili posebnu podršku za međunarodnu zaštitu intelektualne svojine. Dalji razvoj nam je omogućen programom podrške za inovaciju i transformaciju malih i srednjih preduzeća Startech - partnerski program NALED, PMI i Vlade Srbije - objašnjava ona.

U okviru oba programa Dobroselica je dobila neophodnu pomoć. Između ostalog, uključene su i poreske olakšice za startapove i njihove osnivače, izrada višegodišnjih planova, ispitivanje tržišta i slično.

- U tom smislu, sistem je kompleksan, ali, naravno, neke detalje ne smemo da otkrivamo u ovoj fazi. Razvoj sistema je proces koji traje, sistem se stalno razvija i „uči“. On je živ, stalno ga poboljšavamo i unapređujemo - priča osnivačica Gorske straže Dobroselica.

Zahvaljujući njihovom znanju i zalaganju, ovaj sistem biće prvi u svetu koji će primeniti ovakvu vrstu tehnologije, te nastoje da ubrzo izađu na tržište i predstave svoj rad.

- Predstoji nam izlazak na tržište, što će za nas biti veliki korak. Želimo da unapredimo uslove života u sredini u kojoj živimo, i da svoje poslovanje nastavimo ovde, posebno jer nas je prva prepoznala lokalna zajednica, odnosno opština Čajetina. Oni nas prate od samog početka kao prvi zlatiborski startap. Velika je stvar što su verovali u naš projekat, što nas podržavaju u svakom pogledu. Dolazimo iz male sredine, i samim tim nosimo dodatnu odgovornost da svojim radom treba da podstaknemo i damo primer drugim inovatorima da osnuju startape i krenu našim putem - zaključuje Ana Vušković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track