TREĆINA RADNIKA POZNATE SVETSKE KOMPANIJE OSTAJE BEZ POSLA! Odluka doneta pre 3 nedelje, a biće sprovedena do kraja godine
Foto: Shutterstock, Profimedia

TREĆINA RADNIKA POZNATE SVETSKE KOMPANIJE OSTAJE BEZ POSLA! Odluka doneta pre 3 nedelje, a biće sprovedena do kraja godine

InfoBiz -

Najveći svetski proizvođač pametnih telefona, televizora i memorijskih čipova Samsung Electronics, najavio je otpuštanje do 30 odsto svojih radnika u inostranstvu u pojedinim sektorima.

Kompanija sa sedištem u Južnoj Koreji naredila je podružnicama širom sveta da smanje prodajno i marketinško osoblje za oko 15 odsto i administrativno osoblje za 30 odsto. Plan će biti sproveden do kraja ove godine i uticaće na radna mesta u Americi, Evropi, Aziji i Africi, rekao je jedan od tri izvora za Reuters.

Nije potpuno jasno koliko će zaposlenih biti otpušteno niti koje će zemlje i poslovne jedinice biti najviše pogođene. Izvori su, zapravo, odbili da budu imenovani jer su obim i detalji otpuštanja ostali poverljivi, piše Reuters.

U saopštenju, Samsung je rekao da su prilagođavanja radne snage u nekim sektorima u inostranstvu rutinska i da imaju za cilj poboljšanje efikasnosti. Dodali su da za ove planove nema konkretnih ciljeva i da oni ne utiču na proizvodne kadrove.

Na kraju prošle godine, Samsung je zapošljavao ukupno 267.800 ljudi, a više od polovine, odnosno 147.000 zaposlenih, radilo je u inostranstvu. Proizvodnja i razvoj su činili većinu tih poslova, dok je prodajno-marketinško osoblje brojalo oko 25.100 zaposlenih, a 27.800 ljudi radilo je u drugim oblastima.

„Globalna direktiva“ o smanjenju radne snage poslata je pre oko tri nedelje, a Samsungovo predstavništvo u Indiji već je ponudila otpremnine nekim zaposlenima srednjeg nivoa koji su dali otkaz poslednjih nedelja.

Biznis Kurir.rs/Biznis.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track