ZABRANJENI ČAK I SELFIJI! Za ove prekršaje Italijani kažnjavaju nemilosrdno: Pući ćete 500 EVRA kao od šale ako se oglušite
Foto: Shutterstock

ZABRANJENI ČAK I SELFIJI! Za ove prekršaje Italijani kažnjavaju nemilosrdno: Pući ćete 500 EVRA kao od šale ako se oglušite

InfoBiz -

Na Sardiniji, kao jednoj od najpopularnijih destinacija ovog leta, lokalne vlasti su uvele stroga pravila za kontrolu gužve na plažama. Neko bi možda rekao i radikalan, ali sudeći po viđenom, teško da će se Italijani odreći mera.

Pristup nekim plažama na Italji sada je moguć samo putem rezervacije preko aplikacije, dok su oko praznika Feragusto plastika, pušenje, a u nekim slučajevima čak i korišćenje peškira i stolica strogo zabranjeni . U mestima Santa Teresa di Gallura i Sant’Antioco, nepridržavanje ovih pravila može dovesti do kazne od 500 evra.

U severoistočnom delu ostrva, u gradu Olbiji, uvedena je zabrana noćnog kupanja i kampovanja na plaži. Gradonačelnik je naveo da je cilj smanjiti noćne žurke, dok je u drugim delovima Sardinije muzika dozvoljena do 2 ili 3 sata ujutro, zavisno od lokacije.

Napulj, Italija
foto: Shutterstock

Gužve u gradovima i kontrola saobraćaja

U velikim i bitnim gradovima kao što su Rim, Firenca i Venecija, lokalne vlasti su postavile privremena stop svetla u zonama sa velikim pešačkim saobraćajem kako bi sprečile zastoje koje turisti često izazivaju praveći selfije. Na obali Amalfija, uvode se ograničenja u saobraćaju kroz regulaciju pristupa automobilima na osnovu parnih i neparnih registarskih tablica.

Zatvaranje staza i kontrola posetilaca

Planinske destinacije u regionu Trentino koriste monitore za praćenje broja posetilaca na popularnim stazama, a staze koje su previše zauzete biće privremeno zatvorene. Na ostrvu Kapri, uvedene su dodatne naknade za turiste koji su dolazili tokom Feragusta, čisto da bi se izbegle neminovne veće gužve.

apartman, more, letovanje, odmor, evri
foto: Shutterstock

Uticaj na turistički sektor

Hotelijerski sektor takođe oseća pritisak. Popunjenost hotela u Liguriji dostigla je 99%, što znači da je region gotovo bio rasprodat za Feragosto. Na mediteranskoj rivijeri, lokalne vlasti su sredinom avgusta procenile će u Đenovi biti više od 65.000 putnika sa kruzera, dok se u Napulju i Bariju očekuje dolazak još desetina hiljada posetilaca.

Italijanski ministar turizma Danijele Santače nazvao je prekomerni turizam „blasfemijom“, ali je istakao da je Italija počela da se nosi sa ovim izazovom, pripremajući se za još veći porast broja posetilaca u narednim godinama. On je naveo da će budući izazovi, kao što su Zimske olimpijske igre 2026. i Jubilej 2025., biti prilike da se turistička ponuda diversifikuje i promovišu manje poznata mesta.

Kurir.rs/Blic/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track