ODRŽIVO POSLOVANJE NIJE TROŠAK, VEĆ INVESTICIJA: Kako je uspešna kompanija inovacijama uspela da ozbiljno uštedi
Foto: Promo

tijana koprivica, delta holding

ODRŽIVO POSLOVANJE NIJE TROŠAK, VEĆ INVESTICIJA: Kako je uspešna kompanija inovacijama uspela da ozbiljno uštedi

InfoBiz -

Svaka delatnost ima izazove u zelenoj transformaciji. Oni mogu biti vezani za nedostatak tehničko tehnoloških i naučnih rešenja ili visoke troškove investicija. Rekla bih da inovativna rešenja trenutno najviše doprinose održivosti u oblasti zelene gradnje i transporta. Dosta je naprednih rešenja i u oblasti energetike što možemo videti na primeru pojedinih evropskih zemalja koje se u potpunosti snabdevaju energijom iz obnovljivih izvora, na ovaj način Tijana Koprivica, direktorka u Delta Holdingu, odgovara na pitanje u kojoj oblasti je najlakše ostvariti zelenu tranziciju s obzirom na to da je njena kompanija prisutna u različitim oblastima, od proizvodnje hrane, preko nekretnina, e-trgovine.

Zelena transformacija i digitalizacija poslovanja postaju imperativ i jedan od najvećih izazova za očuvanje konkurentnosti srpske privrede. Šta je vama donelo zeleno poslovanje? Kada podvučete crtu da li je bilo više troškova ili uštede?

- Na ulaganja u održivo poslovanje ne gledamo kao na trošak već investiciju. Kompanije koje ne posluju u skladu sa principima održivosti, rizikuju da ostanu bez kvalitetnih kadrova, dugoročnih poslovnih partnera, kupaca, investitora, a izvesni su i veći troškovi poslovanja kao posledica energetske neefikasnosti, dodatnih taksi zbog zagađenja životne sredine, emisija štetnih gasova i sl. Konkretno, ulaganja u obnovljive izvore energije, osim što doprinose smanjenju emisija i potrošnje energije iz konvencionalnih izvora, doprineće manjoj zavisnosti od dobavljača energije, smanjenju troškova za energente, a omogućiće i finasiranje iz tzv „zelenih izvora“.

Tijana Koprivica
foto: Promo

Primer vaše dobre prakse je i inovirani Sava Centar, kao deo male grupe kongresnih centara u svetu koji ima neki od Grin sertifikata. Kakve novine u zelenoj gradnji je doneo renovirani Sava Centar?

- Tokom rekonstrukcije Sava Centra veliki akcenat je stavljen na održivost objekta. Staklena fasada površine 7.000 m2 zamenjena je energetski efikasnim staklima najnovije generacije, a na krovu je postavljeno više od 900 solarnih panela za proizvodnju električne energije. Još jedna novina je zelena oaza koja se nalazi između kongresno-poslovnog dela i kulturne zone. Ona stvara utisak harmonije sa prirodom, prečišćava vazduh i pruža posetiocima prijatan i opuštajući ambijent. Sava Centar se nalazi u procesu dobijanja prestižnog BREEAM sertifikata koji potvrđuje izgradnju koja doprinosi zaštiti okoline, zdravlju ljudi i većem komforu.

Strateški cilj kompanije je da do 2030. godine 60% energije dobije iz obnovljivih izvora i da smanji emisiju štetnih gasova za 50%. Kako ćete to postići?

- Nastavićemo sa instaliranjem solarnih elektrana na svim lokacijama. Trenutno ih imamo 16 ukupnog kapaciteta oko 5MW. Delta Agrar ulaže i u kotlove na biomasu, kao i u preciznu poljoprivredu, dok Delta Real Estate u zelenu gradnju i poboljšanje energetske efikasnosti objekata prilikom renoviranja.

U Srbiji postoji zakonska obaveza izveštavanja o nefinansijskom poslovanju, koja važi za sve velike kompanije. Koliko su ovi izveštaji važni za vas?

- Prvi CSR izveštaj izdali smo pre 15 godina i bili jedna od prvih kompanija koja je uvela nefinansijsko izveštavanje i strateški pristup održivosti u Srbiji. Od 2010. godine izveštavamo u skladu sa međunarodno priznatom metodologijom (GRI) Global Reporting Initiative. Ona detaljno i jasno definiše o čemu biznis treba da izveštava i na koji način. Svedoci smo da je uloga održivog poslovanja sve važnija, dok su evropske i nacionalne direktive sve sveoubuhvatnije i zahtevnije. Kroz nefinansijski izveštaj kupci, dobavljači, banke, osiguravajuća društva, zaposleni, dobijaju uvid u to da li kompanija odgovorno postupa prema društvu i životnoj sredini i da li ispunjava definisane ciljeve održivog poslovanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja