MINISTARKA ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ RAZGOVARALA SA ĐOKIĆEM: Pomaganjem jedni drugima možemo prevazići izazove u energetskom sektoru
Foto: Emilija Jovanović

MINISTARKA ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ RAZGOVARALA SA ĐOKIĆEM: Pomaganjem jedni drugima možemo prevazići izazove u energetskom sektoru

InfoBiz -

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je u Banja Luci sa ministrom energetike Republike Srpske Petrom Đokićem o produbljivanju saradnje u oblasti rudarstva i energetike.

Đedović Handanović je istakla da je energetika i na Svesrpskom saboru prepoznata kao oblast od krucijalnog značaja za dalju saradnju i razvoj u povezivanju Srbije i Republike Srpske u energetskom, ali i rudarskom sektoru.

Ministarka je naglasila da je, kako bi se konkretizovali dalje korake, izrađena mapa puta za unapređenje bilateralne saradnje Srbije i Republike Srpske, koja obuhvata i saradnju na strateškim projektima. Radiće se na jačanju saradnju kroz bolje povezivanje i gasovodima i hidroelektranama, kao i realizacijom zajedničkih projekata.

Petar Đokić, Dubravka Đedović Handanović
foto: Emilija Jovanović

- Pomaganjem jedni drugima i iskorišćavanjem zajedničkih potencijala možemo prevazići izazove koje imamo u energetskom sektoru u smislu dekarbonizacije i energetske tranzicije - rekla je ona.

Đedović Handanović je podsetila da je na prethodnom sastanku dogovoreno da se obnovi rad zajedničkog Energetskog komiteta Srbije i Republike Srpske, sa ulogom da intenzivnije prati realizaciju postojećih projekata i predlaže nove.

Petar Đokić, Dubravka Đedović Handanović
foto: Emilija Jovanović

Ministarstvo je dalo predlog članova komiteta, a dogovoreno je i formiranje podkomiteta po sektorima. Razgovaralo se i o realizaciji započetih projekata, među kojima je najvažniji projekat izgradnja HE Buk Bijela. Nastavljaju se razgovori sa Crnom Gorom oko ovog projekta i završićemo sve neophodne studije koje su bitne da bi se taj projekat nastavio i nadamo se konstruktivnoj saradnji, dodala je ministarka.

Prema njenim rečima, dogovoreno je i da se intenzivira saradnja između energetskih preduzeća Srbije i Republike Srpske, što je važno zbog novih zajedničkih projekata u oblasti OIE, unapređenja mreže i veće sigurnosti snabdevanja ne samo strujom, već i gasom.

Razgovaralo se o nastavku gasifikacije u Republici Srpskoj izgradnjom magistralnog gasovoda i pripremi tehničke dokumentacije, kao i o načinima za proširivanje delatnosti postojećih zajedničkih energetskih preduzeća koje bi na taj način mogle da iskoriste pun potencijal.

- Pričaćemo i sa Federacijom Bosne i Hercegovine, kako bismo definisali koji projekti mogu sve zajedno da nas učine energetski sigurnijim - rekla je ministarka.

Ministri su se saglasili da će nastaviti da razmenjuju iskustva i prakse po pitanju realizacije direktiva i propisa EU, posebno onih koje se sprovode kroz Energetsku zajednicu.

Petar Đokić, Dubravka Đedović Handanović
foto: Emilija Jovanović

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, Petar Đokić zahvalio je ministarki na gostoprimstvu prilikom prethodne posete delegacije Republike Srpske Beogradu i istakao da energetiku smatra stubom razvoja zajedničkih aktivnosti u narednom periodu.

Mi smo prihvatili mapu puta za unapređenje bilateralne saradnje Srbije i Republike Srpske, koju je izradilo Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije, što znači dalji razvoj zajedničkih projekata, pored postojećih. Planiramo izradu glavnog projekta za magistralni gasovod Bijeljina do Novog Grada, naveo je Đokić.

biznis.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track