ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ U BANJALUCI: Srbija će se do kraja godine integrisati u jedinstveno EU tržište električne energije
Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

pozitivno

ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ U BANJALUCI: Srbija će se do kraja godine integrisati u jedinstveno EU tržište električne energije

InfoBiz -

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je danas u Banjaluci na neformalnom ministarskom sastanku Energetske zajednice, uz prisustvo predstavnika Evropske komisije, da Srbija nastavlja usklađivanje sa EU regulativom, kao i da će se do kraja godine izmenama Zakona o energitici stvoriti regulatorni uslovi za integraciju u jedistveno EU tržište električne energije.

- Verujem da je veoma važno da se priključimo jedinstvenom evropskom tržištu električne energije, na čemu posvećeno radimo, vodeći računa o očuvanju nacionalnih interesa. Podsetiću i da Srbija jedina u regionu ima funkcionalno i unutardnevno i dan unapred tržište električne energije, kao i da smo deo regionalne berze sa dve članice EU - Mađarskom i Slovenijom - , navela je Đedović Handanović.

Ministarka je naglasila da je u pripremi nacionalna analiza i procena uticaja primene CBAM-a (mehanizma za prekogranično usklađivanje cena ugljenika) i da Ministarstvo rudarstva i energetike radi na definisanju najprihvatljivije opcije za oporezivanje ugljenika.

- Oporezivanje ugljenika na lokalnom nivou za sada može da bude jedna od prihvatljivih opcija, jer bi uz fiksnu cenu dala predvidivost privredi u periodu prilagođavanja. Uvođenje regionalnog sistema za trgovinu emisijama ugljenika po istoj ceni i po uzoru na sistem koji postoji u EU (EU ETC) do 2030. godine za Srbiju nije opcija, zbog prevelikih finansijskih posledica i složene primene pre svega. Srbija planira da bude deo EU ETS sistema, na putu pridruživanja Evropskoj Uniji za šta nam je, pored analiza i tehničke pomoći Energetske zajednice, potrebna i izvesna finansijska pomoć Evropske Unije (EU), kao i održiv vremenski period za primenu, nakon 2030. godine kada ćemo imati dovoljno izgradjenih kapaciteta zelene energije - rekla je ministarka.

Dubravka Đedović Handanović
foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ona je ukazala da je Srbija na početku pravedne energetske tranzicije, što je dug i skup proces i da je neophodno obezbediti pristup fondovima EU da bi se sprovela na održiv način. Dodala je da kao jedno od mogućih rešenja vidi formiranje regionalnog fonda Zapadnog Balkana za pravednu tranziciju, koji bi bio podržan i od strane EU.

Đedović Handanović je po pitanju energetske sigurnosti istakla da pripreme za grejnu sezonu teku po planu, da Srbija ulaže u modernizaciju proizvodnih kapaciteta, prenosne i distributivne mreže, kao i da je od prošle godine diversifikovano snabdevanje gasom.

- Zbog nedavnog prekida u napajanju električnom energijom u susednim zemljama, kakav se u Evropi nije desio decenijama i u kojem je Srbija ostala nepogođena, uveli smo dodatne mere bezbednosti i opreza. Svakodnevno naša energetska preduzeća prate stanje kako bi mogli da pravovremeno i brzo reaguju u slučaju rizika po sigurnost snabdevanja, što se i pokazalo tokom nedavne havarije. Remonti proizvodnih kapaciteta, održavanje prenosne i distributivne mreže uporedo sa modernizacijom teku idu po planu, deponije uglja, akumulacije i skladišta gasa su dobro popunjeni i nastavićemo da radimo na obezbeđivanju dodatne sigurnosti za predstojeću grejnu sezonu - rekla je ministarka.

Dubravka Đedović Handanović
foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Na marginama ministarskog sastanka, Đedović Handanović je imala bilateralni sastanak sa predstavnicima Evropske komisije i direktorom Energetske zajednice Arturom Lorkovskim, na kojem su glavne teme bile integracija tržišta električne energije, mere koje se preduzimaju na povećanju sigurnosti snabdevanja i saradnja u okviru širih regionalnih inicijativa.

Ministarka rudarstva i energetike čestitala je stupanje na dužnost ministarki energetike, rudarstva i mineralnih sirovina Severne Makedonije Sanji Božinovskoj i istakla da se raduje se budućoj saradnji, na marginama sastanka u Banja Luci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track