VELIKI DAN ZA SRPSKU EKONOMIJU: Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine stupio na snagu! Momirović objasnio značaj sporazuma
Foto: Instagram/tomamomirovic

VELIKI DAN ZA SRPSKU EKONOMIJU: Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine stupio na snagu! Momirović objasnio značaj sporazuma

InfoBiz -

Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine danas je stupio na snagu. Ovim sporazumom je obuhvaćeno više od 20.000 proizvoda, i omogućiće srpskim proizvođačima preferencijalni pristup na tržište od 1,4 milijarde stanovnika, što bi, prema prognozama ekonomista, trebalo bi da poveća izvoz u ovu zemlju, a ovdašnja preduzeća uključi u kineske globalne lance snabdevanja.

- Danas je veliki dan za srpsku ekonomiju, danas stupa na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i NR Kine. Prvog dana stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa NR Kinom 60 odsto roba, što je oko 10.000 proizvoda, biće oslobođeno carina. Nema razvoja ekonomije bez slobodne trgovine, a ovaj Sporazum predstavlja više od šanse za privrednike i kompanije iz Srbije jer očekujemo da će u narednim godinama izvoz u Kinu koji je sada na nivou od 1,2 milijarde evra biti dupliran. To će značiti i nove investicije u Srbiji, otvaranje fabrika i novih dobro plaćenih radnih mesta, većih plata i još boljeg kvaliteta života za građane - istakao je ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.

Privrednici iz Republike Srbije će od danas dobiti bescarinski pristup kineskom tržištu za srpske proizvode kao što su sveže jabuke, breskve, šljive, suve šliive i grožđe, zamrznute maline, ajvar, džemovi, mineralna voda, ali i farmaceustke proizvode, preparate za ulepšavanje i negovanje kože i mnoge druge industrijske i poljoprivredne proizvode, naglasio je on, i zaključio: - Uzmemo li kao primer privredu Južnobačkog okruga, sa Novim Sadom kao najznačajnijim privrednim centrom, videćemo da je u 2023. godini privreda sa ove teritorije ostvarila robnu razmenu sa inostranstvom u vrednosti od 8,63 milijardi evra, što čini 13,1% od ukupne spoljnotrgovinske robne razmene Republike Srbije. Izvoz je dostigao iznos od 3 milijarde evra, a u prvoj godinam primene Sporazuma o slobodnoj trgovini očekujemo da će izvoz srpskih proizvoda iz ovog dela Srbije preći nivo od 4 milijarde evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track