MOMIROVIĆ: U prethodnih 12 godina izvoz srpskih kompanija porastao više od 300 procenata
Foto: MUST Đ.K.

MOMIROVIĆ: U prethodnih 12 godina izvoz srpskih kompanija porastao više od 300 procenata

InfoBiz -

Sporazum o slobodnoj trgovini sa NR Kinom stupa na snagu 1. jula ove godine, a mi vidimo da je slobodna trgovina i pored puno predrasuda i strahova koji su postojali u javnosti donela velike benefite za našu ekonomiju, generišući nova radna mesta i otvarajući šanse za ponovnu reindustrijalizaciju Srbije, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović tokom obraćanja u Privrednoj komori Srbije gde su privrednicima predstavljeni potencijali Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine. Ministar Tomislav Momirović istakao je da je izvoz srpskih kompanija u 2023. godini porastao više 300 odsto u odnosu na 2012. godinu i dodao da je „uvoz rastao znatno sporije od izvoza, što je doprinelo značajnom rastu pokrivrenosti uvoza izvozom i poboljšanju spoljnotrgovniskog bilansa za skoro 60%.“

Tomislav Momirović
foto: MUST Đ.K.

- Zahvaljujući mreži sporazuma koji su do sada zaključeni sa partnerima poput EU, CEFTA-e, Euroazijske Unije, Turske, EFTA-e, Velike Britanije, Srbija je imala slobodan pristup tržištima od 800 miliona stanovnika, a sada kada na snagu stupi sporazuma sa Kinom, imaćemo slobodan pristup tržištima koja obuhvataju populaciju od preko od 2,2 milijarde stanovnika. Ovo će imati snažan uticaj kako za velike kompanije, tako i za mala i srednja preduzeća jer dobijaju prilike za poslovanje na jednom ogromnom tržištu kakva je Kina - rekao je ministar Momirović.

Ministar Momirović se na kraju svog izlaganja zahvalio predstavnicima ministarstava koji su radili na Sporazumu i tom prilikom pozdravio posvećenost srpskih privrednika unapređenju ekonomskog razvoja Srbije i dodao da je uveren da će Sporazum o slobodnoj trgovini doprineti tome da se iskoriste svi potencijali koje pruža povlašćen pristup ogromnom kineskom tržištu.

U Privrednoj komori Srbije privrednicima i zainteresovanoj javnosti predstavljen je deo sajta Ministarstva trgovine gde će od danas u sekciji „Sporazumi o slobodnoj trgovini“ biti dostupni svi podaci o Sporazumu o slobodnoj trgovini između R. Srbije i NR Kine.

1 / 4 Foto: MUST Đ.K.

biznis.kurir.rs

Bonus video:

21:46

MINISTAR MOMIROVIĆ EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV U okolnostima kada imamo rat u Evropi investiramo i ne odustajemo ni od jednog projekta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja