MOMIROVIĆ: 90 odsto proizvoda koje napravimo u Srbiji izvozićemo u Kinu bez carine
Foto: MUST Đ.K.

MOMIROVIĆ: 90 odsto proizvoda koje napravimo u Srbiji izvozićemo u Kinu bez carine

InfoBiz -

Zajedno sa kineskim partnerima potpisali smo memorandum o saradnji koji obeležava novu eru u izvozu srpskih vina na kinesko tržište, čime se već sada potvrđuju prednosti potpisanog Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović nakon što je danas prisustvovao potpisivanju Memoranduma o razumevanju između Udruženja proizvođača aromatizovanog vina sa geografskom oznakom 'BERMET' iz Sremskih Karlovaca, Asocijacije kineskih privrednika u Republici Srbiji, kompanija 'Ningbo Xiangmiao technology Co.ltd' i preduzeća 'ARONIJA VITA'.

- Ukidanje carina na određene proizvode od 1. jula kada krene primena Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine otvara priliku pre svega za srpske proizvođače poljoprivrednih proizvoda da prošire svoje prisustvo i pronađu kupce na ogromnom kineskom tržištu. Prepoznali smo potencijal sve većeg kineskog tržišta i nameravamo da proširimo i diverzifikujemo ponudu poljoprivrednih proizvoda nudeći proizvode dobrog kvaliteta po konkurentnim cenama. Formiranjem zajedničkog prodajnog centra u Sremskim Karlovcima, digitalizacijom postojeće ponude i intenziviranjem promocije Sremskih Karlovaca kao prvoklasne vinske destinacije želimo da našim kineskim prijatljeima dodatno približimo srpska vina - rekao je ministar Momirović.

Tomislav Momirović
foto: MUST Đ.K.

Ministar Momirović je dodao da su prednosti potpisanog Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom brojne i da sporazum predstavlja VIP kartu za naše poljoprivredne proizvođače u odnosu na kolege iz ostatka Evrope kada je reč o ulasku na kinesko tržište.

- Kroz otvaranje kineskog tržišta i smanjenje trgovinskih barijera stvaramo nove prilike za naše privrednike da povećaju izvoz i unaprede konkurentnost na globalnom tržištu - zaključio je Momirović i dodao da uz zajedničke napore i saradnju između vinskih proizvođača u Srbiji i kineskih partnera, verujemo da ćemo ostvariti značajan napredak u izvozu srpskih vina i jačanju trgovinskih veza između naših zemalja.

biznis.kurir.rs

Bonus video:

04:54

MINISTAR TRGOVINE TOMISLAV MOMIROVIĆ ZA KURIR TELEVIZIJU: Kina je posetu Sija Srbiji označila kao najvažniju, OVO JE OGROMNA ŠANSA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track