MOMIROVIĆ: U oktobru očekujemo veliku delegaciju japanskih privrednika u Beogradu
Foto: Đ. K.

MOMIROVIĆ: U oktobru očekujemo veliku delegaciju japanskih privrednika u Beogradu

InfoBiz -

Trgovinska razmena između Srbije i Japana je značajna i u prošloj godini iznosila je 330 miliona evra, ali je naš cilj da ona u narednim godinama dostigne nivo od preko milijardu evra godišnje, a to možemo uraditi jedino ako privučemo nove investicije iz Japana, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović tokom prvog dana, zvanične radne posete državno - privredne delegacije Srbije Japanu.

- Čast je predvoditi najveću državnu i privrednu delegaciju koja je posetila Japan u poslednjih 40 godina. Imali smo sastanak u Ministarstvu spoljnih poslova i mi želimo da ubrzamo rad na potpisivanju bilateralnog Sporazuma o zaštiti investicija, jer je to jedan od načina kako možemo da ubrzamo privrednu saradnju naše dve zemlje i vidimo nove japanske kompanije u Srbiji. Veliki broj japanskih kompanija posluje u Srbiji i u poslednjih sedam, osam godina investirale su više od 500 miliona evra. To su dobre informacije, ali ovo ne sme da nas zadovolji - rekao je ministar Momirović i dodao da se može postići mnogo više, naročito ako uzmemo u obzir da je u zvaničnoj poseti Japanu respektabilni sastav državno-privredne delegacije od koje očekujemo konkretne rezultate.

Tomislav Momirović, japanska delegacija
foto: Đ. K.

Takođe, ministar je rekao da očekuje da se i posle ove posete nastavi ta dinamika, da japanski privrednici već u oktobru dođu i posete Beograd, pogotovo oni privrednici koji do sada nisu razmišljali o Srbiji kao investicionoj destinaciji.

- Mi smo prešli jedan dug put i više nismo država kojoj je potrebna pomoć. Nas zanima kako da povećamo plasman proizvoda kompanija iz Srbije, kako da nastavimo da razvijamo poslovanje naših firmi, da proširimo investicije i razvijamo našu ekonomiju, naravno, poštujući interes japanskih kompanija. Ovo jeste jedna poseta koja je u dobroj meri drugačija od dosadašnjih poseta, ovo je poseta koja demonstrira ambiciju srpske ekonomije, naše politike predvođene Aleksandrom Vučićem, demonstrira da se mi više ne zadovoljavamo malim uspesima već naprotiv, želimo mnogo više za naše firme i naše radnike - konstatovao je Momirović i dodao:

Tomislav Momirović, japanska delegacija
foto: Đ. K.

- Mi kao Vlada Republike Srbije moramo da pronađemo alternativne izvore za razvoj i investicije. Evropa će ove godine imati skroman rast, a mi našim građanima moramo da obezbedimo da plate i penzije nastave da rastu. Svi već znaju da je naš osnovni ekonomski cilj da prosečna plata u naredne tri godine poraste na nivo od 1.400 evra, da penzije budu 650 evra i ovo je jedini pravi put - zaključio je Momirović.

Tokom današnjeg dana državno - privredna delegacija Srbije održala je sastanke u Ministarstvu spoljnih poslova Japana, u Japanskoj organizaciji za spoljnu trgovinu (JETRO), kao i sa privrednicima u Japanskoj poslovnoj zajednici „Keindaren“.

1 / 5 Foto: Đ. K.

BiznisKurir

Bonus video:

04:54

MINISTAR TRGOVINE TOMISLAV MOMIROVIĆ ZA KURIR TELEVIZIJU: Kina je posetu Sija Srbiji označila kao najvažniju, OVO JE OGROMNA ŠANSA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja