GIGANTU NA RAČUN LEŽU MILIJARDE OD AMERIČKE VLADE: Pojašnjeno šta se krije iza svega, otkriven njihov cilj
Foto: Shutterstock

dodela

GIGANTU NA RAČUN LEŽU MILIJARDE OD AMERIČKE VLADE: Pojašnjeno šta se krije iza svega, otkriven njihov cilj

InfoBiz -

Američka administracija dodeliće do 6,4 milijarde dolara južnokorejskom Samsungu kako bi proširio proizvodnju čipova u centralnom Teksasu, saopštilo je Ministarstvo trgovine SAD. Ova inicijativa deo je širih napora da se pojača proizvodnja čipova u SAD.

Sredstva iz Zakona o čipovima i naučnoj tehnologiji iz 2022. godine podržaće dve fabrike čipova, istraživački centar i centar za pakovanje u Tejloru u Teksasu, kako je ranije prenela agencija Reuters. SAD će omogućiti Samsungu i da proširi svoju fabriku poluprovodnika u Ostinu u Teksasu, rekla je ministarka trgovine Đina Rajmondo. Američki zvaničnici navode da će se povećati proizvodnju čipova za vazduhoplovnu, odbrambenu i autoindustriju, kao i za jačanje nacionalne bezbednosti.

Samsung
foto: Shutterstock

- Ovim investicijama SAD će ponovo voditi svet, ne samo u razvoju poluprovodnika, gde već sada vodimo, već i u proizvodnji, naprednom pakovanju, istraživanju i razvoju - izjavila je Rajmondo. Samsung će dobiti treći najveći grant prema Zakonu o čipovima u SAD. Cilj Vašingtona je da smanji zavisnost od Kine i Tajvana, s obzirom na to da je američki udeo u globalnom kapacitetu proizvodnje poluprovodnika pao sa 37 procenata 1990. na 12 procenata 2020. godine, prema Asocijaciji industrije poluprovodnika (SIA).

UPOZORENJE

Zakonodavci su upozorili da je američka zavisnost od čipova koje TSMC proizvodi na Tajvanu, rizična zbog toga što Kina tvrdi da je Tajvan njena teritorija i zadržava pravo da upotrebi silu da ga povrati. Očekuje se da će Samsung investirati oko 45 milijardi dolara u izgradnju i proširenje svojih postrojenja u Teksasu do kraja decenije.

Intel je prošlog meseca dobio 8,5 milijardi dolara u grantovima, dok je tajvanski TSMC ranije ovog meseca dobio 6,6 milijardi dolara za izgradnju svoje fabrike u Americi.

(Kurir.rs/Biznis.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track