MINISTRI FINANSIJA EU POKRENULI AKCIONI PLAN GRUPACIJE EIB: Radi se na većoj podršci sektoru bezbednosti i odbrane Evrope
Foto: Shutterstock

MINISTRI FINANSIJA EU POKRENULI AKCIONI PLAN GRUPACIJE EIB: Radi se na većoj podršci sektoru bezbednosti i odbrane Evrope

InfoBiz -

Na sastanku ministara finansija Evropske unije EKOFIN koji je odžan u petak u Luksemburgu predsednica Nađa Kalvinjo objavila je Akcioni plan Grupacije Evropske investicione banke (EIB) za sektor bezbednosti i odbrane.

Plan obuhvata ažuriranje politike i okvira za kreditiranje ovog sektora kada je u pitanju definicija opreme i infrastrukture dvostruke namene, kao i podrška malim, srednjim i novoosnovanim preduzećima i brža raspodela sredstava kako bi se ojačali bezbednosni i odbrambeni kapaciteti Evrope.

Nastao je nakon intenzivnih dvomesečnih razgovorima sa akcionarima Banke i ključnim zainteresovanim stranama, i predstavlja odgovor na mandat koji je Evropski savet nedavno doneo u pogledu lakšeg pristupa finansiranju za evropska preduzeća iz sektora odbrane, uz istovremenu zaštitu finanijskih kapaciteta Grupacije EIB.

55986151, IT, bezbednost, kompjuter, Sajber Kriminal
foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

- Pojačaćemo i ubrzati podršku sektoru bezbednosti i odbrane Evrope, uz zaštitu svojih kapaciteta za finansiranje i najviših standarda zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i upravljanja. Kao finansijska institucija EU, moramo doprineti obezbeđivanju mira i bezbednosti u Evropi. Novi akcioni plan poboljšaće uslove finansiranja evropskih projekata. Sarađivaćemo sa državama članicama i institucijama EU kako bismo ubrzali projekte koji obezbeđuju dobrobit naših građana - rekla je predsednica Kalvinjo.

Shodno tome, banka planira da ukine uslov da projekti dvostruke namene moraju 50 procenata očekivanih prihoda ostvarivati od civilne upotrebe.

To će Grupaciju EIB uskladiti sa javnim finansijskim institucijama koje jednako ograničavaju svoje finansiranje na opremu i infrastrukturu koje služe za odbrambenu vojnu ili policijsku upotrebu, ali i za civilne namene, kao što su izviđanje, nadzor, zaštita i kontrola spektra, dekontaminacija, istraživanje i razvoj, oprema, vojna mobilnost, granična kontrola, dronovi i zaštita kritične infrastrukture.

Zastava EU, EU, Evropska Unija
foto: Shutterstock

Pored toga, Grupacija će ažurirati pravila za finansiranje malih i srednjih preduzeća u sektoru bezbednosti i odbrane, čime će se otvoriti namenske kreditne linije za veći broj manjih i novoosnovanih inovativnih preduzeća kojima su potrebna finansijska sredstva za projekte dvostruke namene.

Radiće i na jačanju partnerstva i saradnju sa ključnim zainteresovanim stranama, između ostalog i kroz potpisivanje i ažuriranje memoranduma o razumevanju sa Evropskom odbrambenom agencijom i drugim partnerima.

Banka takođe planira da poboljša interne procese formiranjem namenske radne grupe i jedinstvenog punkta za projekte u oblasti bezbednosti i odbrane, koji će početi sa radom do 1. maja ove godine.

To će ubrzati investiranje i pristup finansiranju Grupacije EIB za klijente u sektoru bezbednosti i odbrane Evrope, kako bi se plasirala sredstva u iznosu od 6 milijardi evra u okviru Strateške evropske bezbednosne inicijative (SESI). Ovi predlozi su u fazi internih odobrenja.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track