KAKO NAM BANKE RAČUNAJU KAMATU NA KREDITE? Postoje dva načina koja upotrebljavaju, a evo koja je razlika i koliko utiče na iznos
Foto: Shutterstock

obračun kamate

KAKO NAM BANKE RAČUNAJU KAMATU NA KREDITE? Postoje dva načina koja upotrebljavaju, a evo koja je razlika i koliko utiče na iznos

InfoBiz -

Jedna od najvažnijih stvari koje čine lične finansije su svakako krediti. Iako kredite treba uzimati krajnje oprezno i samo ako znamo za šta ih tačno uzimamo, gotovo svako od nas se makar jednom u životu sretne sa kreditom, bilo da je u pitanju, keš, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit.

Zbog toga je dobro znati i pre odlaska u banku neke osnove o kreditima. U ovom tekstu smo želeli da razjasnimo jednu od neodumica koje se pojavljuju u planu otplate kredita, kao i u ugovorima, a to je način na koji se obračunava redovna kamata.

Kada govorimo o obračunu kamate, postoje dva načina na koji to bankari rade:

  • proporcionalni metod
  • konformni metod

Koja je razlika između ova dva metoda? Po proporcionalnom metodu dobija se različit iznos redovne kamate u zavisnosti od toga da li se kamata obračunava jednom na kraju perioda otplate ili više puta u toku same otplate.

Ukoliko se kamata obračunava više puta u toku perioda otplate, dobija se veći iznos ukupne kamate, nego da se kamata obračunava samo jednom, na kraju otplate kredita.

hiljadu dinara, novac u rukama, dinari, srpski dinari, novac, pare
foto: Shutterstock

Sa druge strane, po konformnom metodu dobija se isti iznos redovne kamate bez obzira na to da li se kamata obračunava jednom (na kraju otplate kredita) ili više puta u toku otplate. Možda način obračuna kamate od strane banke na prvi pogled ne izgleda važno, ali reč je o bitnom detalju, jer vam on govori koliku kamatu ćete platiti na bankarsku pozajmicu.

kurir.rs/kamatica.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track