SVI U ZABLUDI MISLE DA IH U BANCI KOČI KREDITNI BIRO, A NIJE TAKO: Evo čija je poslednja kada se uzima kredit, samo od njih zavisi
Foto: Shutterstock

obaveze

SVI U ZABLUDI MISLE DA IH U BANCI KOČI KREDITNI BIRO, A NIJE TAKO: Evo čija je poslednja kada se uzima kredit, samo od njih zavisi

Novčanik -

Кreditni biro ne donosi, niti sugeriše, odluku o odobravanju kredita ili druge usluge, to isključivo zavisi od poslovne politike banaka. Mnogi od nas su se pitali šta se dešava kada prekoračimo granicu korišćenja novca koji nam je banka ugovorom stavila na raspolaganje i da li se u slučaju dozvoljenog minusa radi o vrsti kredita.

Ono što većina klijenata ne zna je da banka mora ili može da postupi na određeni način, ali sve je u domenu odluke same banke i njene procene kakva je do sada bila njena dužnička istorija i da li „vidi” da klijent u načelu ima redovna primanja koja omogućavaju otplatu dozvoljenog minusa.

Ukoliko korisnik ne namerava da menja banku, a poželi nedozvoljeni minus, on će ga pratiti u izveštajima Кreditnog biroa u naredne tri godine, tako da može da mu propadne eventualni plan da se više zadužuje u nekoj drugoj banci.

Nada postoji možda u objašnjenju pojma docnje, odnosno kašnjenja u izmirivanju obaveza. To je dospela, a neizmirena obaveza od 60 i više dana. Na primer, docnja po kreditu nastaje kada fizičko lice ne izmiri dospelu ratu po osnovu kredita u roku od 60 dana, računajući od dana dospeća rate, ili kada nedozvoljeno prekoračenje po tekućem računu ne izmiri u pomenutom roku, računajući od dana nastanka nedozvoljenog prekoračenja.

Kredit
foto: Shutterstock

U Udruženju banaka kažu da Кreditni biro (КB), koji ima podatke o svim našim dugovima prema bankama i lizing kućama, ne donosi, niti sugeriše, odluku o odobravanju kredita ili druge usluge. Odluku donosi isključivo pružalac usluga, a to je banka na osnovu svoje poslovne politike. Podaci u izveštajima fizičkih lica se evidentiraju tri godine od gašenja neke usluge poput otplate kredita, gašenja računa ili kartice. To se odnosi i na kašnjenja po toj usluzi. Po isteku ovog perioda, podaci se automatski brišu na kraju meseca.

U praksi to znači da, kada neko promeni banku zarad neke bolje ponude, ona će da zna kakav je on bio dužnik u prethodnoj, a niko ne voli loše dužnike.

Sistem Кreditnog biroa je elektronski registar podataka o obavezama pravnih i fizičkih lica prema bankama, lizing kompanijama i drugim članicama, kao i o urednosti u izmirivanju tih obaveza. Članica (banka), koja je dostavila podatke o obavezama svojih klijenata, odgovorna je za tačnost i ažurnost tih podataka i samo ona ima mogućnost izmene podataka ukoliko su pogrešni.

kamata, kredit, banka
foto: Shutterstock

Na osnovu izveštaja dobijenog od КB, kao i drugih podataka i dokumenata, pružalac usluge procenjuje kreditnu i platežnu sposobnost fizičkog lica. Tekućim obavezama se smatraju obaveze po osnovu kredita, lizing ugovora, tekućih računa, debitnih i kreditnih kartica i aktiviranim jemstvima. Potencijalne obaveze su podaci o pozajmicama po tekućim računima i datim jemstvima (žirantima) po kreditima drugih građana, pravnih lica i preduzetničkih radnji.

U КB navode da je postignuta dnevna ažurnost u vođenju podataka o fizičkim licima, odnosno sve promene izvršene kod banaka i drugih članica Кreditnog biroa u toku dana (novi krediti, otplate postojećih kredita, gašenje računa, izmirena docnja i slično) pružaoci usluga su u obavezi da ažuriraju istog dana. Izvršene promene biće prikazane u izveštaju Кreditnog biroa narednog dana od dana ažuriranja.

kurir.rs/Politika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track