KO JE IGRAČ KOJI ODLUČUJE O SUDBINI VAŠEG KREDITA Taman kad pomislite da ste nadomak dogovora sa bankom pojavi se jedna kočnica
Foto: Shutterstock

neizvesno

KO JE IGRAČ KOJI ODLUČUJE O SUDBINI VAŠEG KREDITA Taman kad pomislite da ste nadomak dogovora sa bankom pojavi se jedna kočnica

Nekretnine -

Ako ste mislili da je najveći stres prilikom apliciranja za stambeni kredit samo odobrenje istog, varate se. Stres nastupa jedan korak ranije. Onog momenta kada smo odlučili da uđemo u sagu zvanu 'kupovina sopstvenog krova nad glavom', upozorili su nas da na ovo obratimo posebnu pažnju. Odnosno, na ovu osobu.

Prvi deo 'Igla u plastu sena'

Ova rečenica najbolje opisuje trenutno stanje na tržištu nekretnina. Cene se kreću od 150, 160.000 evra za sedamdesetak kvadrata, a kada to pretočite u kredit - dolazite do rate od oko 650 - 700 evra na 30 godina.

Drugi deo 'Upoznaj svog tajanstvenog igrača'

Taman kada pomislite da 'vaš ključ u ruke' zavisi samo još od banke, a na šta vi svakako ne možete da utičete, od bankarskog savetnika ili pak savetnice dobićete potvrdu o ulozi 'tajanstvenog igrača', odnosno osobe koja vam može u 15 minuta odlučiti sudbinu kredita, a to je procenitelj nekretnine.

stan, kirija, stanodavci, stanovanje, ključ, ključevi
foto: Shutterstock

Naime, u pitanju su nezavisni procenitelji, koji nemaju veze sa bankom, i imaju zadatak da procene da li je cena za koju ste se rukovali sa prodavcem realna. Da bliže pojasnimo, ova stavka je nezaobilazna prilikom odabira kredita i može koštati i do 100 evra.

Procenitelj je tu da premeri nekretninu za koju ste se odlučili, proveri da li se kvadratura poklapa sa onom koja je upisana u katastru, zabeleži stanje zatečene nekretnine... u suštini - oceni da li je dogovorena cena nešto što se isplati banci da odobri.

zgrada, naselje, stanovi, nove zgrade, nova zgrada, nekretnine
foto: Shutterstock

Zašto je njegova uloga tako bitna? Pa vrlo jednostavno, ako procenitelj zaključi da stan vredi manje od dogovorene cene sa prodavcem, banka daje samo 80 procenata traženog kredita.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track