MASOVNO SE OTKAZUJU ARANŽMANI ZA DESTINACIJU GDE SRBI RADO ODLAZE: Važila za najisplativiju državu za odmor, evo šta se dešava
Foto: Shutterstock

strah

MASOVNO SE OTKAZUJU ARANŽMANI ZA DESTINACIJU GDE SRBI RADO ODLAZE: Važila za najisplativiju državu za odmor, evo šta se dešava

InfoBiz -

Poslednjih dana u stranim medijima često se može pročitati da je Egipat trenutno nesigurna destinacija za turiste, sa navodno 600.000 otkazanih rezervacija, međutim, situacija na terenu izgleda sasvim drugačije.

- Činjenica je da situacija nije takva kakvom se prikazuje - potvrdili su iz Ambasade Egipta za 92 putovanja, pružajući sveobuhvatan uvid u trenutno stanje turizma u zemlji.

Uprkos izazovima i problemima koje je donela situacija u Gazi, Egipat je zabeležio značajan porast broja turista, posebno krajem 2023. i početkom 2024. godine.

Prema informacijama koje smo dobili iz Ambasade, Egipat je u periodu od oktobra do decembra 2023. godine posetilo 3,6 miliona turista, čineći taj period jednim od najuspešnijih kvartala godine.

Ukupan broj turista u 2023. dostigao je rekordnih 14,9 miliona, dok je za prva dva meseca 2024. godine zabeleženo povećanje od 8 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Dubrovnik, turisti
foto: Profimedia

Pored toga, bezbednost ostaje glavni prioritet za sve turiste koji posete Egipat.

Glavna turistička središta Egipta, uključujući Kairo, Šarm El Šeik, Luksor, Hurgadu i Aleksandriju daleko su od bilo kakvih zona sukoba, jer se ne nalaze u blizini granične zone sa Gazom i konstantno su otvorena za posetioce.

- Svi međunarodni letovi i sezonski čarteri ostaju u funkciji, a glavne turističke destinacije u Egiptu su otvorene. Glavna turistička odmarališta Egipta: Kairo, stajališta za krstarenje Nilom, uključujući Luksor i Asuan, i odmarališta na Crvenom moru Hurgada i Šarm El Šeik, bezbedna su za putovanje - potvrdili su iz Ambasade Egipta za 92putovanja i dodali:

- Istraživanja su pokazala da su turisti koji su posetili Egipat tokom i nakon početka sukoba u Gazi, uživali u svom iskustvu i opisali svoju posetu kao izuzetnu - nastavili su.

Uprkos globalnim izazovima, Egipat se uspešno profilisao kao destinacija koja nudi sigurnost, gostoprimstvo, i izvanrednu vrednost, dokazavši da je i dalje jedan od vrhunaca svetskog turizma.

Ekonomski izveštaji koji su nedavno objavljeni na sajtu Ministarstva turizma pokazuju da je Egipat najisplativija destinacija kada je reč o stranoj valuti.

- Egipat je uvek bio na vrhu turističkih destinacija srpskog naroda, a odnosi dveju zemalja su uvek bili dobro utemeljeni i čvrsti. Naši srpski prijatelji su uvek bili i biće dobrodošli u svojoj drugoj domovini, Egiptu, da provedu prijatne, a najvažnije, bezbedne odmore - zaključili su iz Ambasade Egipta..

kuri.rs/B92

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track