KOMPANIJA KOJA PRAVI LETEĆI TAKSI SELI SEDIŠTE U SRBIJU?! Direktor Ekspa 2027. za Kurir televiziju: ZAINTERESOVALI SMO I MAKRONA
Foto: Aca Matić, Privatna Arhiva, Printscreen Vimeo, Printscreen/Video Plus

redakcija

KOMPANIJA KOJA PRAVI LETEĆI TAKSI SELI SEDIŠTE U SRBIJU?! Direktor Ekspa 2027. za Kurir televiziju: ZAINTERESOVALI SMO I MAKRONA

InfoBiz -

Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj doneće Srbiji brojne benefite, a jedan od njih je svakako i obećanje francuskog predsednika Emanuela Makrona da će se njegova zemlja ozbiljno pripremiti za Ekspo 2027. u Beogradu.

Kako teku pripreme za ovu izložbu sa direktorom preduzeća Ekspo 2027. Dušanom Borovčaninom razgovarala je novinarka Kurir televizije Ksenija Stojiljković.

Dušan Borovčanin
foto: Kurir televizija

- Francuska država je do sada bila domaćin ukupno deset izložbi koje se nalaze u nadležnosti Međunarodnog biroa za izložbe, čiji je inače i sedište u Parizu, i između ostalog jedna od najpoznatijih, da kažemo, građevina na celom svetu, Ajfelov toranj je jedno od najpoznatijih svetskih izložbi. Tako da francuska država, njene kompanije, njeni pojedinci imaju ogromno iskustvo, imajući u vidu tu činjenicu koju sam napomenuo. Da smo domaćini ovakvog jednog velikog i značajnog događaja i činjenica, da se ta tema našla u razgovoru dva predsednika, ja mislim dovoljno govori o tome koliko je zapravo ovo značajan događaj i koliko će on biti značajan i za Srbiju i za svet u 2027. godini - rekao je Borovčanin.

02:41

KOMPANIJA KOJA PRAVI LETEĆI TAKSI SELI SEDIŠTE U SRBIJU?! Direktor Ekspa 2027. za Kurir televiziju: ZAINTERESOVALI SMO I MAKRONA

Osvrnuo se i na dolazak takozvanog letećeg taksija, jedne od inovacija koja će biti predstavljena na Ekspu.

- Tako je, francuske kompanije, ima svega nekoliko kompanija koje u ovom trenutku rade na razvoju letećih taksi automobila, oni koriste sofisticiranu tehnologiju, u ovom trenutku postoji, kako da kažem, velika potreba najvećih gradova sveta da se te kompanije i njihov razvoj presele u te gradove, zbog toga što to povlači i razvoj nauke i razvoj privrede, međutim, ono što je jako važno, to je da svetski događaji kao što su sada Letnje olimpijske igre u Parizu i Specijalizovana svetska izložba 2027. su takođe značajni za te kompanije. Tako da činjenica da su oni odlučili da razmišljaju o tome da svoje sedište presele ovde i rade na razvoju letećih taksija, jeste upravo zahvaljujući Ekspo 2027.

Predsednik Vučić je rekao i da su brojni radnici iz Francuske zainteresovani da učestvuju na Ekspo. Borovčanin je odgonetnuo postoji li neki program za strane državljane koji će raditi na Ekspo?

- Naša procena je da će oko 120 zemalja učestvovati na Ekspu i praktično sve zemlje koje budu dolazile da predstave sebe na Specijalizovanoj svetskoj izložbi 2027. godine će imati svoje radnike koji će ovde živeti i boraviti u Srbiji jedan određeni period vremena. Dakle, izložba traje tri meseca, ali naše očekivanje je da oni dođu znatno pre toga za pripremu i postavku same izložbe, a naravno i da ostanu nakon toga. Što se tiče radnika koji će raditi na pripremi i realizaciji razvoja same lokacije, tu su pre svega radnici iz oblasti građevine, saobraćaja i tako dalje. Tako da, veliko interesovanje ne samo radnika iz Francuske, već i iz čitavog sveta.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

07:19

EKSPO 2027. ĆE NESUMNJIVO IMATI DIREKTAN EFEKAT NA BDP SRBIJE! Nikolić: Iznos od 12 milijardi može da bude održivo ekonomski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja