ZABLUDA JE DA POREZ KOD IZDAVANJA NEKRETNINA PLAĆA ZAKUPAC: Postoji nekoliko situacija u kojima troškove može da snosi neko drugi!
Foto: Shutterstock

rešite se troškova

ZABLUDA JE DA POREZ KOD IZDAVANJA NEKRETNINA PLAĆA ZAKUPAC: Postoji nekoliko situacija u kojima troškove može da snosi neko drugi!

InfoBiz -

Večita dilema kod izdavanja nekretnina je da li se plaća porez i, u slučaju da je odgovor potvrdan, ko ga plaća. Mnogima je nejasno šta treba da rade, ali postoji nekoliko odgovora koji objašnjavaju tačnu proceduru.

Razlikujemo nekoliko situacija kod izdavanja nekretnina. Kada fizičko lice izdaje svoju nekretninu drugom fizičkom licu tada porez plaća zakupodavac, odnosno vlasnik nekretnine. Ukoliko fizičko lice izdaje nekretninu pravnom licu, bez obzira što on dobija zakupninu, obveznik poreza je pravno lice, koje obračunava i plaća porez.

porez, računi, troškovi
foto: Shutterstock

Kada je vlasnik nekretnine firma, odnosno pravno lice, postoje dve situacije. Ukoliko je to pravno lice u sistemu PDV-a, ono obračunava zakupninu plus 20 odsto PDV-a i plaća ga.

S druge strane, ukoliko je zakupac firma u sistemu PDV-a, on plaća cenu zajedno sa njim, ali će imati mogućnost njegovog povrata.

srpski dinar, dinari, novac, pare
foto: Shutterstock

U slučaju da je vlasnik nekretnine firma, odnosno pravno lice, koja nije u sistemu poreza na dodatu vrednost, ta firma će platiti porez, jer se još ta zakupnina računa kao zarada, odnosno platiće porez na prihod, zaključeno je u jednom videu na TikToku.

kurir.rs/TikTok

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track