DEJAN ĐOKIĆ, PREDSEDNIK IZVRŠNOG ODBORA NALED-a: 100 preporuka za bolju Srbiju
Foto: Shutterstock, Ilustracija

DEJAN ĐOKIĆ, PREDSEDNIK IZVRŠNOG ODBORA NALED-a: 100 preporuka za bolju Srbiju

InfoBiz -

Novu vladu čeka jasan putokaz šta treba uraditi kako bi se u Srbiji lakše poslovalo, država efikasnije radila, a građani bolje živeli - Siva knjiga NALED-a je po 16. put, u ime privrede, institucijama formulisala 100 reformskih prioriteta, ali i podvukla crtu šta je do sada sprovedeno, a koje inicijative za uklanjanje birokratskih prepreka poslovanju su i dalje na čekanju. Neke od njih i duže od decenije.

Naše inicijative nisu samo upiranje prstom u procedure i propise koji ne valjaju, mi nudimo i konkretna rešenja za probleme, u skladu sa najboljim evropskim praksama, i to tako što za istim stolom okupljamo predstavnike privrede, javnog i civilnog sektora. Ciljevi naše predložene reformske agende za 2024. su jasni: fer konkurencija, dalje suzbijanje sive ekonomije, smanjenje administrativnog i parafiskalnog opterećenja privrede, unapređenje zdravstvenog sistema, podrška preduzetništvu i inovacijama, poboljšanje uslova za razvoj poljoprivrede i zaštitu životne sredine.

razgovor, posao
foto: Shutterstock

Rezultati nedavnog istraživanja koje smo sproveli sa članovima NALED-a pokazali su da privreda, lokalne samouprave i civilni sektor ponovo, posle nekoliko godina, u fokus stavljaju sivu ekonomiju kao jedan od prioritetnih zadataka za ministarstva i buduću vladu. Zato je i u 16. izdanju Sive knjige 13 preporuka dobilo novu oznaku "bezgotovinska plaćanja", sa ciljem da se smanji obim neformalnog poslovanja, podstakne dalji razvoj e-uprave i olakša poslovanje privredi. Jer sve to znači i više investicija, puniji budžet i veći standard.

Sva tri sektora imajui isti izazov, nedostatak kvalifikovane radne snage, zato predlažemo i unapredenje radnog zakonodavstva, ali i proširenje platforme za legalno angažovanje sezonskih radnika u različitim delatnostima. Zajednički imenitelj gotovo svih preporuka Sive knjige je digitalizacija, koja ostaje motor uspešnih promena, i nadamo se da će nova vlada ubrzati reformski tempo i premašiti brojku od 12 rešenih preporuka, što je bio skor prethodnih nekoliko godina.

Reforme nikada nisu lake niti popularne, pogotovo kad se sprovode. Ali svakom usvojenom preporukom iz naše regulatorne biblije na dobitku su svi - i privreda i država i građani.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja