KINEZ DOK JE RADIO ZA GUGL IZVEŠTAVAO ZEMLJAKE O POSLOVNIM TAJNAMA! Prokrijumčario 500 datoteka - Preti mu 10 godina iza rešetaka
Foto: peter jordan / Alamy / Alamy / Profimedia

brzo pročitan

KINEZ DOK JE RADIO ZA GUGL IZVEŠTAVAO ZEMLJAKE O POSLOVNIM TAJNAMA! Prokrijumčario 500 datoteka - Preti mu 10 godina iza rešetaka

InfoBiz -

Američko ministarstvo pravde optužilo je Kineza koji je radio kao softverski inženjer u kompaniji Gugl za krađu poslovnih tajni u razvoju veštačke inteligencije, dok je tajno radio za konkurentske kompanije sa sedištem u Kini.

Ding Linvei (38) je kineski državljanin koga je Gugl zaposlio 2019. godine da radi na softveru koji se koristi u centrima podataka za superkompjutere. U optužnici koja je u sredu podneta federalnom sudu u Kaliforniji, navedeno je da je Ding krao poslovne tajne, prenosi Finanšl Tajms.

Suđenje, Sud, Tužba
foto: Shutterstock

Prema navodima iz optužnice, on je otpremio više od 500 jedinstvenih datoteka koje sadrže poverljive informacije u periodu od maja 2022. do maja 2023. godine. Tehnologija koju je Ding navodno ukrao uključuje „građevinske blokove“ AI infrastrukture kompanije Gugl.

IMAO PRISTUP POVERLJIVIM INFORMACIJAMA

Kao zaposleni, Ding je imao pristup „poverljivim informacijama koje se odnose na hardversku infrastrukturu, sofversku platformu i AI modele i aplikacije koje su podržavali“, navedeno je u saopštenju za medije u kojem je obelodanjeno podnošenje tužbe.

Ding je uhapšen u sredu u Njujorku u Kaliforniji i optužen po četiri tačke za krađu poslovnih tajni. Preti mu maksimalna kazna od 10 godina zatvora i novčana kazna do 250.000 dolara po svakoj tački ako bude osuđen.

Gugl, Google
foto: Profimedia

Tokom rada u kompaniji Gugl, Ding se navodno tajno povezao sa dve tehnološke kompanije sa sedištem u Kini, kao i da je prikupljao novac za jednu od njih tokom petomesečnog boravka u Kini 2022. godine. Navodno je u toj kompaniji imao 20 procenata akcija i čekalo ga je direktorsko mesto.

On je u međuvremenu osnovao sopstvenu kompaniju za razvoj veštačke inteligencije i mašinsko učenje sa kojom se prijavio za program inkubacije u Kini. Federalni sud u Kaliforniji od ranije razmatra slične optužbe protiv trojice zaposlenih u kompaniji Apple, koji su navodno krali tajne o razvoju samovozećih automobili i slali ih kineskim preduzećima.

(Kurir.rs/Biznis.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track