KINA SE SNABDELA VELIKOM KOLIČINOM PŠENICE: Iskoristila priliku da prikupi ogromne zalihe, a iza svega se krije JEDAN razlog
Foto: Shutterstock

obezbedili se

KINA SE SNABDELA VELIKOM KOLIČINOM PŠENICE: Iskoristila priliku da prikupi ogromne zalihe, a iza svega se krije JEDAN razlog

InfoBiz -

Kina je kupila više od 20 tovara stočnog žita na međunarodnom tržištu u protekle dve nedelje, pošto je najveći svetski uvoznik iskoristio prednosti pada cena na najniži nivo u više od tri godine. Zemlja je obezbedila isporuke kukuruza, sirka i ječma od dobavljača, uključujući Ukrajinu i SAD, kažu ljudi upoznati sa transakcijama. Otkup je više od 1,2 miliona tona žitarica, pri čemu svaki teret iznosi 60.000 tona.

Izvoz, Psenica, CEFTA, Zitarice, Dunav Hrana, Zito

Kupovina je nastala pošto su cene porasle u Kini, a referentne fjučerse kukuruza u Čikagu pale na najniži nivo od 2020. godine, pod pritiskom velikih zaliha najvećih izvoznika iz Brazila i SAD. Sve veći jaz između lokalnog i međunarodnog tržišta učinio je kupovinu atraktivnom. U isporukama je bilo najmanje 10 tovara ukrajinskog kukuruza, uglavnom za isporuku od marta do maja, najmanje pet tovara američkog sirka i šest pošiljki ječma različitog porekla za sličnu isporuku, kažu u narodu.

kukuruz
foto: Beta Dragan Gojic

Cene u Kini su porasle pošto je Peking pojačao skladištenje žitarica za državne rezerve kako bi podržao tržište uoči sadnje novog useva. Ovo je suprotstavilo slabu potražnju za žitaricama za životinje u stočarskoj industriji, gde su svinjari pravili gubitke.

kurir.rs/SEEbiz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track