BREGINI ALBUMI, GUMENE ČIZME, KREME, VEŠ MAŠINE... Evo šta se sve prodaje iz stečaja, a poslednji slučaj je MNOGE ZAPREPASTIO
Foto: Ivan Ryabokon / Panthermedia / Profimedia, Shutterstock

da se namire dugovi

BREGINI ALBUMI, GUMENE ČIZME, KREME, VEŠ MAŠINE... Evo šta se sve prodaje iz stečaja, a poslednji slučaj je MNOGE ZAPREPASTIO

InfoBiz -

Početkom marta biće poznato da li za stan u Geneks kuli u Beogradu ima zainteresovanih kupaca, s obzirom da ga je stečajni upravnik oglasio na prodaju, iako u njemu ima stanara. Traženje kupca za "stan sa stanarima" nije, međutim, jedini neobični oglas za prodaju imovine u stečaju. Bilo je tu i banaka, koje su iz stečaja svojevremeno prodavale gumene čizme, opanke, kozmetičke kreme, veš mašine, kolica za kupovinu, pa i albume poznatih muzičara.

- Imovina se kupuje u viđenom stanju i može se razgledati nakon otkupa prodajne dokumentacije, svakim radnim danom od 9 do 14 časova - stoji u oglasu Generaleksporta u stečaju, kojim se, između ostalog, prodaje i stan od 42 kvadrata u Geneks kuli.

Ali, pomenuti stan ima i stanare, pa nije potpuno jasno kako će potencijalnim kupcima biti omogućeno razgledanje imovine pre javnog nadmetanja zakazanog za 4. mart.

- Prilikom procene konstatovano je sledeće: da je bez pravnog osnova u stan useljeno treće lice, protiv koga je kompanija Generaleksport DP Beograd u stečaju, dana 17. novembra 2022. pokrenula tužbu radi iseljenja. Do oglašavanja ove prodaje, isto lice nije iseljeno sa svim licima i stvarima iz stana - stoji u oglasu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU).

Geneks, Geneks kula
foto: Uroš Arsić/Mondo

Prodaja stana sa stanarima, međutim, nije jedini neobični oglas kojim stečajni upravnici pokušavaju da unovče imovinu neke kompanije ili banke.

Poznat je slučaj od pre nekoliko godine kada je Agencija za osiguranje depozita – koja je stečajni upravnik svih banaka u stečaju u Srbiji – oglasila na prodaju gumene čizme i gumene opanke iz stečajne mase Univerzal banke.

Te 2019. godine, bio je tražen kupac za ukupno 22.392 para obuće, za koju se u oglasu navodilo da je reč o „modnim ženskim i običnim čizmama“, muškim, dečjim, lovačkim, radnim. Na spisku su bili i zemljoradnički opanci, ali i 1.200 komada takozvane balerina blatar obuće – jedne vrste opanaka. Sve ovo nudilo se na prodaju pod oznakom „lager gumene obuće Tigar“.

U oglasu iz 2022. godine na prodaju se, između ostalog, takođe nudi lager gumene obuće proizvođača „Tigar“. Ukupno je bilo na prodaju 14.627 pari razne vrste obuće – od ženskih, dečjih i radničkih čizama, preko modnih i filcanih ženskih čizama, do zaštitnih i lovačkih – u ukupnoj vrednosti od 15.722.713 dinara.

Od fijata do veš mašine

U istom ovom oglasu, Univerzal banka u stečaju prodavala je i dve različite vrste opreme za flaširanje vode, fijat punto, opremu za štampariju, alat, pisaće mašine, rešoe, frižidere, usisivače, fotelje, čiviluke, šporete, kolica za kupovinu, muzičke linije, ventilatore, veš mašine, zavese, mašine za pakovanje novca, sef kase, bežične telefone, video nadzor, POS terminale, rutere, faksove…

Oglas o prodaji „Tigrovih“ čizama u vlasništvu Univerzal banke u stečaju ponovljen je i 17. jula 2023. godine.

katanac, brava, lanac, ograda
foto: Profimedia

Na spisku je, ovaj put, bilo 14.620 pari obuće, sedam pari manje nego godinu pre. Među obućom su opet bile ženske, dečje gumene čizme, lovačke, radne, a početna vrednost je bila neznatno niža u odnosu na prošli put, iznosila je 15.715.837 dinara.

U proseku isto kao i prošli put – 1.075 dinara za par obuće.

U Agenciji za osiguranje depozita su, prilikom prvog oglašavanja prodaje gumenih čizama 2019, naveli da je Univerzal banka postala vlasnik te pokretne imovine takozvanom zamenom ispunjenja. To bi praktično značilo da je banka, kao poverilac, od svog dužnika, na ime duga, primila nešto drugo u odnosu na ono što joj se duguje, pisale su Novosti, prenosi Kamatica.

U praksi se dešavalo da se banka sa dužnikom koji upadne u problem vraćanja kredita dogovori da se namiri preko nekih drugih pokretnih stvari, a ne na založenim mašinama. Na taj način banka može da postane vlasnik stvari koje su nespojive sa njenim poslovanjem, objasnili su u Agenciji.

dinari, novac, pare, srpski dinar, srpski dinari
foto: Shutterstock, Ilustracija

A, kad banka ode u stečaj, poverioci se namirju prodajom sve imovine u vlasništvu banke.

Banka takođe može da dođe do vlasništva nad imovinom koja im se, tokom trajanja stečajnog postupka, dosudi u sudskim i izvršnim postupcima koji se pokreću kako bi se namirile od dužnika.

- Zato se dešava u praksi da se raznolika pokretna i nepokretna imovina dosuđuje poveriocima, u ovom slučaju bankama, koje će je dalje prodavati u cilju unovčenja - naveli su tada u Agenciji za osiguranje depozita.

Dalijine kreme i Bregovićevi albumi

U arhivi Agencije za osiguranje depozita ima i drugih „neobičnih“ slučajeva. Zanimljivo je da predmete koje teško mogu da se dovedu u vezu sa bankom u imovini koja se nudi na prodaju, ima gotovo isključivo Univerzal banka u stečaju. Ostale banke u stečaju – a ima ih još 11 – u dostupnim oglasima za prodaju imovine imaju, osim stanova, zgrada, kuća i zemljišta, gotovo isključivo službena vozila, kancelarijsku opremu, mašine za brojanje novca, sefove, kase i slično.

U junu 2016. godine je, na primer, na prodaju nuđeno, takođe iz stečajne mase Univerzal banke, 159.860 komada raznih kozmetičkih krema proizvođača „Dalija“. Startna cena bila je tri miliona dinara, što je po tadašnjem kursu iznosilo oko 24.300 evra.

Na prodaju se, u istom oglasu, nudilo još 16.300 komada CD diskova Gorana Bregovića, po početnoj ceni od 3,29 miliona dinara ( 1,64 evra ili 202 dinara po disku).

kurir.rs/ N1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja