MINI-GODIŠNJI! I DO 9 NERADNIH DANA MOŽE DA SE SPOJI ZA SRETENJE: Naredne nedelje državni praznik, a ko radi dnevnice mu duple?
Ilustracija, Foto: Shutterstock

MINI-GODIŠNJI! I DO 9 NERADNIH DANA MOŽE DA SE SPOJI ZA SRETENJE: Naredne nedelje državni praznik, a ko radi dnevnice mu duple?

InfoBiz -

BEOGRAD - Prema Zakonu o radu, ako zaposleni radi na dan praznika, ima pravo na uvećanje zarade - najmanje 110 odsto od osnovice.

Činjenica da ove godine državni praznik - Dan državnosti, koji se slavi na Sretenje 15. februara i narednog 16. februara, pada u četvrtak i petak, te se spaja s vikendom, mnogim zaposlenim dala je ideju na sebi naprave pravi mini godiđnji odmor!

Kako? Tako što će u firmama koje zaposlenima dozvoljavaju da od godišnjeg otkinu dva-tri dana i pridruže ga prazniku, uzeti upravo toliko dana početkom naredne nedelje što znači da će uz 3 dana godišnjeg, praznik i dva vikenda dobiti čitavih 9 dana iako su od ukupnog broja preostalih dana godišnjeg odmora za prošlu godinu godinu uzeli samo 3?!

Dupla dnevnica za rad na neradan dan?

Na predstojeći praznik ipak radi veliki broj ljudi u Srbiji kojima će po slovu zakona sledovati dupla dnevnica. Naime, Zakon o radu propisuje ako zaposleni radi na dan praznika, ima pravo na uvećanu zaradu - najmanje 110 osnovice.

Neradni dani u 2024. godini

Nakon Božića, sledeći neradni dani su 15. i 16. februara, kada obeležavamo Dan državnosti, zatim Praznik rada koji se praznuje neradno 1. i 2. maja i Vaskršnji praznici koji se ove godine praznuju neradno 3, 4, 5. i 6. maja i za kraj očekuje nas Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembar. To znači da je pred nama još 10 neradnih dana u 2024. godini.

Kad je sledeći praznik?

Ove godine sreća se osmehnula državnim službenicima, administrativcima, poštarima, bankarima... kad je reč o proslavi 1. maja i Vaskrsa.

Neradni dani za Prvi maj padaju u sredu i četvrtak, a ove godine Vaskrs se obeležava jako kasno - od 3. do 6. maja, što znači da drugi dan Vaskrsa, inače neradan, pada na veliku krsnu slavu Đurđevdan.

Za zaposlene to u stvari znači čitavih 6 neradnih dana i to vezanih.

Ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana.

Pripadnici drugih verskih zajednica imaju pravo na slobodan dan kad god kad njihova verska zajednica obeležava neki praznik.

Pripadnicima islamske veroispovesti neradan je i prvi dan Kurban-bajrama 16. juna, a pripadnicima jevrejske zajednice slobodan je 12. oktobar - Jom Kipur.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track