I DANAS JE PRAZNIK, NERADAN DAN! A ko radi, sleduje li mu DUPLA dnevnica?
Ilustracija, Foto: Shutterstock

drugi dan božića

I DANAS JE PRAZNIK, NERADAN DAN! A ko radi, sleduje li mu DUPLA dnevnica?

InfoBiz -

Prema Zakonu o radu, ako zaposleni radi na dan praznika, ima pravo na uvećanje zarade - najmanje 110 odsto od osnovice

Vlada Republike Srbije usvojila je zaključak kojim se preporučuje poslodavcima u našoj zemlji da zaposlenima omoguće da ne rade danas na drugi danBožića.

Javne institucije su uglavnom revidirale radno vreme 8. januara, dok će prodavnice danas raditi, a da li vi imate prava na uvećanu dnevnicu?

Danas je neradan dan, da li vam sleduje dupla dnevnica?

Radno vreme pošta, tržnih centara i supermarketa je danas izmenjeno, kao i javnih institucija, dok će privatnici uglavnom raditi.

Međutim, u preporuci Vlade jasno piše i poslodavcima da zaposlenima koji 8. januara 2024. godine rade, obezbede prava koja pripadaju zaposlenom za rad na dan praznika koji je neradan dan.

To znači da preporuka Vlade nije obavezujuća za poslodavce i mogu da obavežu radnike da dođu na posao, i dodatno, ako odluče da "časte" svoje radnike slobodnim danom, ne moraju da im obezbede duple dnevnice.

Prema Zakonu o radu, ako zaposleni radi na dan praznika, ima pravo na uvećanje zarade - najmanje 110 odsto od osnovice.

Kako Zakonom, ponedeljak u ovom slučaju nije neradan dan - poslodavac nije u obavezi da vam isplati uvećanu zaradu.

O tome je govorila i sagovornica Ranka Savić:

"Ono što je još gore, da im taj dan ne plate sa uvećanom dnevnicom. Tako da, prvo to bi trebalo regulisati", smatra sagovornica.

U dane državnih i verskih praznika koji se praznuju u Srbiji „ne rade državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga, osim na Dan pobede koji se praznuje radno“, predviđa zakon.

Ovaj propis, takođe, predviđa i za koga je obavezno da radi na neradne dane.

Državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga dužni su da, u skladu sa zakonom i propisima donesenim na osnovu zakona, obezbede neprekidno obavljanje delatnosti, odnosno usluga i u dane državnih i verskih praznika koji se praznuju u Srbiji ako bi zbog prekida obavljanja delatnosti, odnosno usluga nastale štetne posledice za građane i državu“, stoji u ovom propisu.

Na neradne dane državnih praznika mogu da rade i privredna društva čija priroda delatnosti, ili tehnologija procesa rada zahteva – neprekidan rad.

Neradni dani u 2024. godini

Nakon Božića, sledeći neradni dani su 15. i 16. februara, kada obeležavamo Dan državnosti, zatim Praznik rada koji se praznuje neradno 1. i 2. maja i Vaskršnji praznici koji se ove godine praznuju neradno 3, 4, 5. i 6. maja i za kraj očekuje nas Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembar.

To znači da je pred nama još 10 neradnih dana u 2024. godini.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track