JEDNA OD NAJVEĆIH AVIO-KOMPANIJA U EVROPI OD DANAS U ŠTRAJKU: OVO su njihovi zahtevi, a protest pogodio čak 100.000 putnika!
Foto: Profimedia

nema letova

JEDNA OD NAJVEĆIH AVIO-KOMPANIJA U EVROPI OD DANAS U ŠTRAJKU: OVO su njihovi zahtevi, a protest pogodio čak 100.000 putnika!

InfoBiz -

Po planu, najavljenom pre nekoliko dana, zemaljsko osoblje Lufthanze danas je stupilo u štrajk, na aerodromima u Frankfurtu, Minhenu, Hamburgu, Berlinu i Dizeldorfu. Sindikat Verdi je naveo kako zahteva povećanje plata od 12,5 odsto za 25.000 radnika, ili najmanje 500 evra više svakog meseca u narednih godinu dana, uz jednokratnu isplatu od 3.000 evra kao nadoknadu za inflaciju.

S obzirom na ovaj štrajk, ali i na proteste mašinovođa i poljoprivrednika, koji su izbili u prvi plan, Nemačku možemo nazvati "zemljom protesta" ove godine, barem za sada.

Lufthanza, avion, avioni
foto: EPA/OLIVER LANG

Štrajk dela osoblja Lufthanze počeo je jutros rano, u četiri sata, a prema najavama trajaće do četvrtka u sedam sati ujutro. Time će, kako je saopšteno, biti pogođeno čak 100.000 putnika.

Verdi je saopštio da će biti realizovano samo deset do 20 odsto letova.

U pregovorima, nemački sindikat, između ostalog, tvrdi da su viši troškovi života i veliko opterećenje zbog nedostatka osoblja - osnova za insistiranje na povećanju zarada.

Inače, zemaljsko osoblje Lufthanze je prekinulo rad u julu 2022. godine, tokom poslednjeg kruga pregovora o kolektivnom ugovoru, što je izazvalo velike smetnje u sektoru putovanja.

kurir.rs/Telegraf Biznis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja