OVAJ SEKTOR JE NAJPLAĆENIJI, A RADNICI OPET NEZADOVOLJNI: Traže povišicu od 600 €, gazde odgovaraju: "Otpuštanje neizbežno!"
Foto: Shutterstock

očekuju kompenzaciju zbog inflacije

OVAJ SEKTOR JE NAJPLAĆENIJI, A RADNICI OPET NEZADOVOLJNI: Traže povišicu od 600 €, gazde odgovaraju: "Otpuštanje neizbežno!"

InfoBiz -

Hiljade radnika Postbank u Nemačkoj traži više novca. Sindikat Verdi za radnike traži 15,5 procenata veće plate u pregovorima o kolektivnom ugovoru koji počinju 6. februara za oko 12.000 radnika. Kako navode nemački mediji, Sindikat traži povećanje plata za najmanje 600 evra.

Udruženje nemačkih bankarskih zaposlenika (DBV) traži minimalno 14,5 procenata više novca. Zaposleni u Postbanci “konačno su očekivali kompenzaciju za gubitke inflacije, koji su narasli na više od deset procenata”, tvrdi DBV. Prema Verdiju, prvi krug pregovora biće onlajn 26. februara i 18. marta. Ostali datumi kolektivnih pregovora su već dogovoreni.

Nemačka
foto: Shutterstock, Ilustracija

Bez otkaza iz operativnih razloga do kraja septembra 2024. godine

Malo pre Božića, Dojče Bank, kojoj pripada i Postbank, obećala je da će odustati od otkaza za radnike do kraja septembra 2024. Zaštita od otkaza prvobitno je trebala isteći krajem januara 2024. godine.

SINDIKATI IZVRŠILI PRITISAK

Međutim, Sindikati su izvršili pritisak na ovo pitanje nakon što je Dojče Bank krajem oktobra najavila da će zatvoriti do 250 od sadašnjih 550 poslovnica Postbanke do sredine 2026. godine.

- Nema šanse izbeći otpuštanje radnika - rekao je šef privatnih klijenata Dojče Banke.

Banka muku muči s tehničkim nedostacima

Postbank se već mesecima kritikuje zbog raznih problema. Pritužbe klijenata su se povećale, posebno u vezi s IT promenom u kojoj je dvanaest miliona klijenata Postbank spojeno sa sedam miliona klijenata Dojče Bank u Nemačkoj na zajedničkoj platformi.

Banke su inače jedan od naplaćenijih sektora u Nemačkoj. Po zaradi su obično na vrhu uz lekare i zaposlene u IT sektoru.

(Kurir.rs/Fenix magazin)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja