ODZVONILO BORAVIŠNIM I RADNIM DOZVOLAMA: Naši radnici će u ovim državama moći da apliciraju za posao, A potrebno im je samo OVO
Foto: Shutterstock

ŠANSA

ODZVONILO BORAVIŠNIM I RADNIM DOZVOLAMA: Naši radnici će u ovim državama moći da apliciraju za posao, A potrebno im je samo OVO

InfoBiz -

Za posao u Albaniji i Severnoj Makedoniji moći da aplicira svaki građanin Srbije koji ima nalog na portalu eUprava, a tri zemlje imaće jedinstvenu bazu svih slobodnih radnih mesta, pojasnio je ministar informisanja i telekomunikacija Mihajlo Jovanović posle potpisivanja dva protokola kojima je od 1. marta omogućeno da Srbija, Severna Makedonija i Albanija imaju jedinstveno tržište rada.

- Radnicima neće biti potrebne boravišne i radne dozvole. Radnici iz Albanije i Severne Makedonije moći da rade u Srbiji bez administrativnih prepreka, a isto to važi i za naše radnike koji požele da se zaposle u tim zemljama - rekao je Jovanović na Radio televiziji Srbije.

radne rukavice, rukavice, HTZ rukavice, radnik
foto: Shutterstock

POZITIVAN UTICAJ NA RAZVOJ

On je ocenio da će to pozitivno uticati na privredni razvoj u Srbiji i da će, kako je naveo, fluktuacija zaposlenih biti efikasnija.

Predstavnici Srbije, Severne Makedonije i Albanije potpisali su u ponedeljak u Skoplju, u okviru inicijative Otvoreni Balkan, dva protokola koja će omogućiti uspostavljanje slobodnog tržišta rada za zemlje članice te inicijative. U pitanju su Protokol o sprovođenju sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu i Protokol o povezivanju šeme elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana.

U ime srpske strane, ove dokumente je potpisao državni sekretar Ministarstva finansija Gojko Stanivuković, a ispred Albanije i Severne Makedonije predstavnici nadležnih ministarstava.

(Kurir.rs/eKapija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track