UGROŽENO 10.000 RADNIH MESTA: U ovom sektoru u Nemačkoj prete otkazi, EVO koji su razlozi što se gazde pozdravljaju sa radnicima
Foto: Shutterstock

ZABRINJAVAJUĆE

UGROŽENO 10.000 RADNIH MESTA: U ovom sektoru u Nemačkoj prete otkazi, EVO koji su razlozi što se gazde pozdravljaju sa radnicima

InfoBiz -

Zbog krize u stanogradnji, nemačka građevinska industrija 2024. očekuje prva otpuštanja još od finansijske krize 2008. godine, piše "Dojče vele".

- Očekujemo da će oko 10.000 radnika morati biti otpušteno u narednim mesecima - rekao je Tim-Oliver Miler, generalni direktor udruženja građevinske industrije HDB, nemačkoj novinskoj agenciji DPA.

građevina
foto: Profimedia

Razlog za otpuštanja su finansijske poteškoće u građevinarstvu. Dok su se komercijalna i javna gradnja 2023. zabeležili samo blagi pad prodaje, prodaja u stambenoj izgradnji pala je za 12 procenata, rekao je Miler:

- Pretpostavljamo da će 2024. prodaja u stambenoj izgradnji pasti za dodatnih 12 procenata.

To utiče na ovu industriju. Prema istraživanju članova HDB-a, 55 procenata od 450 anketiranih kompanija očekuje da će se njihov profit smanjiti 2024. godine.

stanovi, jeftini stanovi, stanogradnja
foto: Profimedia

S druge strane, 60 procenata firmi želi da zadrži radnu snagu na postojećem nivou, 12 procenata da poveća broj zaposlenih, a skoro trećina (29 procenata) planira da ukida radna mesta.

Prema HDB-u, u građevinskoj industriji je 2023. bilo zaposleno 927.000 ljudi. Smanjenje od oko 10.000 radnih mesta uključuje oko jedan procenat radnih mesta u industriji.

PREDVIĐANJA ZABRINJAVAJUĆA

Predviđanja su ipak zabrinjavajuća, jer se očekuje da će, samo zbog demografskih promena, 2030. godine u građevinarstvu nedostajati oko 120.000 stručnjaka, rekao je generalni direktor HDB-a Miler.

- Šta god da se desi, moramo da zapošljavamo kako bismo održali nivo kvalifikovanih radnika – uprkos krizi - dodaje on.

Nemačkoj je izgradnja stanova potrebna više nego ikad:

- Pogotovo kada se ponovo pokrene motor za stambenu izgradnju, nedostajaće nam svaki pojedini kvalifikovani radnik kojeg smo sada u opasnosti da izgubimo.

Nemačka zastava, Nemačka
foto: Shahid Mehmod / Panthermedia / Profimedia

S obzirom na povećane kamate i poskupljenje građevinskog materijala, stambena izgradnja u Nemačkoj stoji u mestu: Institut Ifo očekuje da će 2024. biti izgrađeno samo 225.000 stanova, u poređenju sa procenjenih 270.000 prošle godine, dok DZ banka takođe predviđa pad: Do 2025. godine broj završenih stanova na godišnjem nivou mogao bi pasti na 200.000.

To bi bilo upola manje nego što je vladajuća koalicija planirala i obećala. Istovremeno, postoji ozbiljan nedostatak stambenog prostora, posebno u gradovima, što je uticalo i na poskupljenje kirija.

(Kurir.rs/RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track