SMANJENJE KAMATNIH STOPA NA LETO: Lagard saopštila ohrabrujuće vesti, ali ipak postoji nivo neizvesnosti
Foto: Profimedia

DOBRA NAJAVA

SMANJENJE KAMATNIH STOPA NA LETO: Lagard saopštila ohrabrujuće vesti, ali ipak postoji nivo neizvesnosti

InfoBiz -

Evropska centralna banka (ECB) verovatno će smanjiti kamatne stope na leto, izjavila je predsednica ECB Kristin Lagard u Davosu u razgovoru za Bloomberg u odgovoru na pitanje da li postoji podrška većine za takav potez.

- Rekla bih da je i to verovatno, ali moram da budem uzdržana, jer takođe govorimo da smo zavisni od podataka i da još postoji nivo neizvesnosti i neki pokazatelji nisu fiksirani na nivou na kome bismo želeli da ih vidimo - navela je Lagard.

PRIDRUŽILA SE KOLEGAMA

Dan pre početka takozvanog perioda zatišja koji prethodi sastancima ECB o monetarnoj politici, predsednica se pridružila mnogim svojim kolegama u nastojanju da ublaži očekivanja o skorom ublažavanju monetarne politike, istovremeno priznajući da su zvaničnici na putu ka konačnom smanjenju troškova zaduživanja.

Lagard je istakla da svako od njenih kolega ima svoje viđenje koje ona u potpunosti poštuje.

- Generalno,usaglašavamo se u odlukama koje donosimo na bazi podataka. Neki od njih imaju svoje domaće podatke i stope inflacije, koje se razlikuju od zemlje do zemlje - navela je predsednica ECB.

Ona je takođe rekla da tržišne opklade na agresivno smanjenje kamatnih stopa odvlače pažnju.

ECB, Evropska Banka

- To ne pomaže našoj borbi protiv inflacije, ako su očekivanja previsoka u poređenju sa onim što će se verovatno dogoditi - kazala je Lagard.

Tržišta novca odgovorila su na njene komentare u sredu tako što su uporedila obim rezova koji se očekuje od ECB ove godine. Ona predviđaju smanjenje kamatnih stopa za 140 baznih poena (1,4 odsto) do kraja tekuće godine, što je ekvivalentno smanjenju kamata pet puta za nešto manje od po 0,25 odsto.

(Kurir.rs/Biznis.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja