OPAO KINESKI GODIŠNJI IZVOZ PRVI PUT POSLE SEDAM GODINA: Zašto se to dešava i GDE završava kineska roba
Foto: China Media Group

u problemu

OPAO KINESKI GODIŠNJI IZVOZ PRVI PUT POSLE SEDAM GODINA: Zašto se to dešava i GDE završava kineska roba

InfoBiz -

Kineski godišnji izvoz pao je u 2023. prvi put u sedam godina, iako su isporuke u decembru premašile očekivanja, što su pokazali carinski podaci u petak. Izvoz je prošlog meseca porastao za 2,3 odsto na godišnjem nivou u američkim dolarima, što je više od povećanja od 1,7 odsto koje je prognozirala anketa Rojtersa.

Uvoz je porastao za 0,2 odsto u decembru u odnosu na prethodnu godinu, izraženo u američkim dolarima. To je nešto manje od povećanja od 0,3 odsto koje su očekivali analitičari koje je anketirao Rojters.

Međutim, za 2023. izvoz je pao za 4,6 odsto, što je prvi takav godišnji pad od pada od 7,7 odsto koji su doživeli u 2016. godini, prema Wind Information-u.

ekonomija, trgovina, Kina
foto: Foto: Kineska medijska grupa

Uvoz u Kini je prošle godine pao za 5,5 odsto. Poslednji pad bio je zabeležen 2020. godine, kada je počela pandemija.

Kineska trgovina sa glavnim partnerima opala je 2023, jer je potražnja za kineskom robom pala usred sporijeg globalnog rasta.

Kako navodi ekonomista, podaci o kineskoj trgovini u decembru su ohrabrujući.

Udruženje zemalja jugoistočne Azije bilo je najveći trgovinski partner Kine na regionalnoj osnovi 2023. godine, a sledi ga Evropska unija.

Brod
foto: Shutterstock

SAD je ostao najveći trgovinski partner Kine. Rusija je bila retka svetla tačka, s kineskim izvozom u tu zemlju, koji se 2023. popeo za skoro 47 odsto, a uvozom za gotovo 13 odsto.

- Kineski proizvođači predviđaju porast proizvodnje tokom 2024. usred predviđanja čvršće globalne potražnje, veće potrošnje klijenata i ulaganja u nove proizvode - kaže Caixin u objavi za svoj indeks menadžera nabave u proizvodnji za mesec decembar.

Indeks je pokazao blagi napredak u odnosu na novembar.

- Stupanj optimizma je omekšao od novembra i ostao ispod proseka serije - zaključuje Caixin.

kurir.rs/CNBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track