ISPRAVKA: Amerika ne obnavlja uvoz ruske nafte
Foto: Profimedia

ISPRAVKA: Amerika ne obnavlja uvoz ruske nafte

InfoBiz -

Naš sajt preneo tekst 11.1. 2024. godine u kom se tvrdi da su SAD obnovile uvoz ruske nafte, a sajt Fakenews tragač je analizom tu vest ocenio kao netačnu.

Kako navode u svojoj analizi, deluje da do novog uvoza nafte iz Rusije – koji je zbog sankcija prekinut u proleće 2022. godine – ipak nije došlo.

Kakvi podaci se zaista mogu naći u bazama američkih institucija?

Kako se navodi u analizi, podaci o uvozu nafte u SAD sa sajta Uprave za informacije o energentima govore nam da u oktobru prethodne godine nije bilo uvoza ovog energenta iz Rusije, dok podaci za novembar i dalje nisu objavljeni. Da uvoza nafte iz Rusije u SAD nije bilo tokom oktobra prethodne godine potvrđuju i podaci Biroa za popis Sjedinjenih Država i Biroa za ekonomske analize ove zemlje, navodi se u analizi sajta Fakenews tragač.

Što se tiče podataka o uvozu nafte tokom novembra prošle godine, njih pronalazimo u dokumentu pod naslovom „Međunarodna trgovina robama i uslugama SAD, novembar 2023“ koji je januara ove godine objavio Biro za popis Sjedinjenih Država. Isti dokument objavio je i Biro za ekonomske analize. U njemu zaista stoji da su SAD uvezle 10 hiljada barela nafte iz Rusije i da je njena vrednost 749 hiljada dolara. Međutim, da li to znači da je došlo do „šokantnog preokreta“ u politici ove zemlje prema uvozu nafte iz Rusije?

Objašnjenje iz Uprave za informacije o energentima

Kako bi proverili da li SAD nakon godinu i po dana pauze zaista nastavljaju da uvoze naftu iz Rusije Fakenews tragač se obratio Upravi za informacije o energentima SAD. Iz ove institucije objašnjavaju da je 10 hiljada barela nafte ruskog porekla koji se pojavljuju u podacima institucija zapravo, tokom uvoza, pomešano sa mnogo većom količinom materijala iz drugih zemalja. Takođe, rečeno nam je da se radi o zapremini koja je manja od najmanjeg teretnog prostora na okeanskom brodu, pa se ne može govoriti ni o jednom tankeru nafte uvezene iz Rusije.

„Zaključak je da su ’dna rezervoara’ (zapremina koja ostaje u tankeru, prim. aut.) bila u tankeru kada se punio drugim materijalom, a uvoznik je, da budemo potpuno transparentni, ovu zapreminu sabrao sa drugim zapreminama. Kao što možda znate, nikada nije moguće u potpunosti isprazniti teret težih naftnih derivata, kao što su sirova nafta ili zaostali mazut“, naveli su za FN Tragač u Upravi za informacije o energentima SAD.

Kompletnu analizu možete pročitati ovde.

Izvinjavamo se čitaocima što smo ih doveli u zabludu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track