STRANCI ĆE LAKŠE DOLAZITI DO POSLA U SRBIJI: Nova pravila važe od 1. februara, a KLJUČAN je jedan papir!
Foto: Kurir TV

radne dozvole

STRANCI ĆE LAKŠE DOLAZITI DO POSLA U SRBIJI: Nova pravila važe od 1. februara, a KLJUČAN je jedan papir!

InfoBiz -

Stranci koji žele da rade i borave u Srbiji ubuduće će podnositi samo jedan zahtev za obe svrhe – rad i boravak. Izmene Zakona o zapošljavanju stranaca uvode koncept jedinstvene radno boravišne dozvole i počinju da važe od 1. februara 2024.

Ove odredbe koje se odnose na jedinstveni portal, elektronsku vizu, jedinstvenu dozvolu za rad i boravak počinju da se primenjuju od 1. februara 2024. godine.

Značajan porast stranih radnika u Srbiji, sa 35.180 radnih dozvola strancima lane na 50.397 u ovoj godini, doveo je do hitne izmene zakona kako bi se proces izdavanja radnih dozvola ubrzao i unapredio, osiguravajući efikasniji pristup tržištu rada.

Nedostatak radne snage, strani radnici, Srbijia
foto: Kurir TV

Ključna promena je potpuna digitalizacija postupka. Sada će se zahtevi za jedinstvenu radno-boravišnu dozvolu podnositi putem jedinstvenog portala, što znači da će se cela aplikacija, uključujući kompletne dokumente, slati elektronskim putem. Po odobrenju zahteva, jedinstvena radno-boravišna dozvola će biti izdata kao biometrijski dokument.

Većina ostalih odredaba Zakona o zapošljavanju stranaca je na snazi, osim onih koje detaljno definišu akte o upućivanju kod dozvole za upućena lica i za kretanje unutar privrednog društva, kao i kaznenih odredbi koje se odnose na prekršaje poslodavaca koji ne obezbede prava i obaveze iz akta o upućivanju. Izmene zakona imaće za cilj da pojednostave i ubrzaju procese u vezi sa radom i boravkom stranih radnika u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja