SADA U SRBIJU DOLAZE I PROGRAMERI, A NE SAMO ZIDARI: Zakoni o strancima stupili na snagu, evo koje novine donose
Foto: Kurir TV

zapošljavanje

SADA U SRBIJU DOLAZE I PROGRAMERI, A NE SAMO ZIDARI: Zakoni o strancima stupili na snagu, evo koje novine donose

InfoBiz -

Izmene Zakona o boravku i zapošljavanju stranaca su stupile na snagu, a one donose nekoliko značajnih novina:

1. Elektronsko podnošenje zahteva

Omogućeno je elektronsko podnošenje zahteva za privremeni boravak i radnu dozvolu. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije (MUP RS) odlučuje o ovim zahtevima u roku od 15 dana.

2. Jedinstvena radna dozvola

Predviđeno je da MUP RS izdaje jedinstvenu dozvolu za privremeni boravak i rad, koja važi do tri godine uz mogućnost produženja na isti period. Osim zaposlenih, i poslodavci će moći da podnesu zahtev za dobijanje ove dozvole.

3. Spajanje postupaka

Predložene izmene zakona spojile su ranije razdvojene postupke za dobijanje privremenog boravka i izdavanje radne dozvole u jedan usklađeni postupak koji se sprovodi isključivo pred Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP).

radnici, fabrika
foto: Shutterstock

4. Period podnošenja zahteva za privremeni boravak

Period za podnošenje zahteva je preciziran u odnosu na period boravka koji je duži od 90 dana od dana ulaska. Takođe, predviđeno je da stranci sa odobrenim stalnim nastanjenjem u Srbiji dobiju mogućnost slobodnog zapošljavanja bez potrebe za ličnom radnom dozvolom.

5. Olakšana procedura za određene kategorije stranaca

Izmene predviđaju olakšanu proceduru za određene kategorije stranaca koji podnose zahtev za privremeni boravak, kao što su studenti, naučnoistraživači, volonteri i drugi. Neće biti potrebe da podnose dokaze o sredstvima za izdržavanje i zdravstvenom osiguranju tokom boravka u Srbiji.

6. Pravo na rad nezavisno od dozvole

Izmenama zakona jasno je utvrđeno da određene kategorije stranaca mogu da rade u Srbiji bez posebne radne dozvole, uključujući one koji imaju odobren privremeni boravak na osnovu vlasništva nepokretnosti ili spajanja porodice sa državljaninom Srbije.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track