PRIJAVILI SE ZA SUBVENCIJE, A NJIVU NISU NI VIDELI: Oštetili državu za 4,4 miliona dinara! Evo šta će biti sa lažnim ratarima
Foto: Profimedia, Shutterstock

"paorske" prevare

PRIJAVILI SE ZA SUBVENCIJE, A NJIVU NISU NI VIDELI: Oštetili državu za 4,4 miliona dinara! Evo šta će biti sa lažnim ratarima

InfoBiz -

Do sada je u kontroli Ministarstva poljoprivrede "uhvaćeno" čak 245 hektara parcela sa nepravilnostima prilikom javnog poziva za subvencije po hektaru. S obzirom da su davanja za ovu oblast 18.000 dinara, to znači da je na ovaj način državni budžet oštećen za čak 4,4 miliona dinara. Ovaj novac građana i države, a namenjen poljoprivrednicima, otišao je onima koji nisu ratari.

- Nema dovoljno inspekcije da se pošalje u 350.000 gazdinstava koja su se prijavila na eAgrar. U prvoj grupi 101 parcela je proverena prvo putem snimaka i uočene su nepravilnosti. Potom je inspekcija obišla tih 11 okruga i samo su dve parcele od 101 bile sasvim ispravno prijavljene. Čak 81 je potpuno nepoljoprivredna. Na njoj je šuma, objekat, protiče potok... Na ovim parcelama niko ništa nije zasadio, niko nije radio, nije obradivo zemljište, a prijavili su se za subvencije – navodi ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

Objašnjavajući do kojih rezultata se došlo proverama i radom inspekcije, ona kaže da je 18 parcela nepravilno prijavljeno, ali jesu poljoprivredne. Na njima su samo zasađene druge kulture od onih koje su prijavljene u eAgraru.

- Oni će dobiti opomenu, a potpuno lažne prijave, odnosno parcele na kojima niko ne radi, ta gazdinstva će biti stavljena u stanje mirovanja od tri godine. Ovi rezultati inspekcije nam omogućuju da odvojimo poljoprivrednike od onih koji se tako samo predstavljaju i prijavljuju, kako bi dobili novac. Oni se ne bave poljoprivredom, otvorili su gazdinstva i uzimaju novac pravih poljoprivrednika, onih koji rade od ujutro do uveče – ističe Tanasković.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track