SRBIJA MEKA ZA SITAN RUSKI KAPITAL: Od početka rata u Ukrajini otvorene 1.372 ruske firme, preduzetnika je tri puta više
Foto: Promo

RUSKA POSLA

SRBIJA MEKA ZA SITAN RUSKI KAPITAL: Od početka rata u Ukrajini otvorene 1.372 ruske firme, preduzetnika je tri puta više

InfoBiz -

Rusi su i dalje najčešći strani preduzetnici koji posluju u Srbiji. Samo od početka ove godine registrovane su 1.372 firme čije su gazde imale dokumenta izdata u Ruskoj Federaciji. Prate ih, ali u daleko manjem obimu Kinezi i Turci. Tokom cele prošle godine oni su se u Agenciji za privredne registre čak 4.090 puta ubeležili i kao preduzetnici.

Broj stranih biznismena u našoj zemlji ne smanjuje se ni ove godine. Lista je u periodu od 1. januara do kraja marta ove godine produžena za još 681 privredno društvo, među čijim članovima, odnosno osnivačima, je 861 osoba iz inostranstva. I sada prednjače Rusi, ali ih Kinezi prate u stopu, tu su u znatno manjem broju i državljani Turske, Hrvatske, Slovenije, Nemačke, Italije...

Tokom cele prošle godine registrovano je 3.525 privrednih društava, koja su brojala 4.375 članova ili osnivača. I tada je najviše bilo državljana Ruske Federacije i Kine, ali je pored Turaka, Nemaca, Hrvata, Slovenaca i Nemaca, bilo i onih koji su došli iz Amerike, Indije i Severne Makedonije. Među strancima preduzetnicima pored Rusa, bilo je čak i Kubanaca, Ukrajinaca i Belorusa. Sada ih nema.

saveti, preduzetništvo, startapovi, biznis, posao, preduzetnici, startap, edukacija
foto: Promo

U APR naglašavaju da od početka najveći broj privrednih društava, imaju pretežnu delatnost nespecijalizovane trgovine na veliko, slede konsultantske aktivnosti, ali i računarsko programiranje. Što se tiče preduzetnika kod njih prevladavaju konsultanti, ali ne zaostaju ni računarske i ostale usluge informacionih tehnologija.

Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku smatra da u Srbiju nisu došle velike firme i vlasnici krupnog kapitala, već pojedinci koji su otvorili svoje male firme. Po njemu oni sigurno ne planiraju da se zadržavaju u Srbiji i njihov boravak ovde je samo proces tranzicije do neke sledeće destinacije.

- Ruski preduzetnici su uglavnom ljudi koji rade za neke zapadne kompanije odavde iz Srbije, jer im je to zbog sankcija onemogućeno iz Rusije. Nema tu nekih značajnih ulaganja u biznis, a svi oni koji mogu već su za ovih godinu dana otišli dalje u neke druge zemlje. Čini mi se da nema tu neke veće ekonomske perspektive. Možda će neko od njih ostati malo duže, ali, nažalost, to neće biti dovoljno da bi se ozbiljnije izmenili neki trendovi - smatra Rajić.

RUSI POVEĆAVAJU I POTROŠNJU

Dolazak Rusa, ali i izbeglica iz Ukrajine, kojih je došlo oko 20.000, ima pozitivan uticaj na srpsku privredu, zbog povećane potrošnje. Kada iz neke zemlje odlaze ljudi, ne odlaze samo radnici, već i potrošači i to je za privrednu aktivnost uvek dobro. Rusi koji su pristigli su ujedno i potrošači, pritom i relativno pristojne kupovne moći,, oni povećavaju ekonomsku aktivnost na nivou cele države, iako je to još generalno malo, kažu u Privrednoj komori Srbije.

Od početka rata u Ukrajini, odnosno od 24. februara prošle godine do danas u u registru privrednih subjekata zabeleženo je osnivanje 44 privredna društva i 33 preduzetnika, čiji su osnivači Ukrajinci.To je neuporedivo manje u odnosu na državljane Ruske Federacije. Interesantno je da se pored standardnih delatnosti trgovine i konsaltinga, neki od njih bave i dizajnom, dok se Ukrajinci posebno ne ističu, ali ima onih koji su se registrovali za fotografske usluge, osnivaju frizerske i kozmetičke salone, ali se bave i ugostiteljstvom.

- Pored Beograda, najveći broj privrednih društava i preduzetnika, čiji su osnivači iz Rusije i Ukrajine, imaju registrovano sedište u Beogradu, a zatim sledi Novi Sad, ali to nije neka specifičnost, jer je i inače, sa sedištem u Beogradu i Novom Sadu, registrovano oko 60 odsto ukupnog broja svih privrednih subjekata – kažu u APR.

kurir.rs/ J. Ž. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track