U BOSNI SE ZATVARA FABRIKA KOJA JE RADILA ZA VELIKOG PROIZVOĐAČA AUTOMOBILA! Svi radnici ostaju bez posla, ovo je razlog
Foto: Shutterstock

U BOSNI SE ZATVARA FABRIKA KOJA JE RADILA ZA VELIKOG PROIZVOĐAČA AUTOMOBILA! Svi radnici ostaju bez posla, ovo je razlog

InfoBiz -

Nakon 44 godine rada, fabrika automobilskih delova u Jelahu FAD Jelah doo. u Federaciji BiH se zatvara, a svih 59 radnika ostaje bez posla.

Tako je odlučila uprava Prevent grupacije koja je kupila ovu fabriku 2003. godine.

Otkaze je već dobilo 35 radnika, a preostala 24 su iz zaštićenih kategorija kojima uprava takođe namerava da da otkaz, potvrdio je predsednik sindikata u fabrici, Enes Roša.

Prema navodima Roše, iz kompanije su kao razlog za gašenje naveli da proizvodni program nije profitabilan, mada je kompanija ostvarila prošle godine dobit od 2,6 miliona KM (oko 1,31 milion evra).

Navodno, kompanija planira da mašine iz Jelaha izmesti u Železaru Ilijaš kraj Sarajeva.

Povodom odluke o gašenju proizvodnje i otkazima, radnici su protestovali pred sedištem Preventa u Sarajevu tražeći da im minimalne zakonske otpremnine koje je ponudila Uprava budu uvećane.

Iz Prevent grupacije nisu se oglašavali ovim povodom.

Prevent FAD bio je poznat kao proizvođač kočionih diskova koje je izvozio na tržište EU za direktnu ugradnju u vozila VW grupacije.

Prevent je nedavno zatvorio fabriku u Bužimu u kojoj je bez posla ostalo 70 radnika.

Kurir.rs/Nezavisne novine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track