NOVI ŠOK U NEMAČKOJ PRED PRAZNIKE! Radnicima automobilskog giganta stigle najgore moguće vesti OGLASILA SE I KOMPANIJA
Foto: William Ju / Alamy / Profimedia

haos

NOVI ŠOK U NEMAČKOJ PRED PRAZNIKE! Radnicima automobilskog giganta stigle najgore moguće vesti OGLASILA SE I KOMPANIJA

InfoBiz -

Više od 600 radnika fabrike Poršea u Štutgartu prinuđeno je da potraži novi posao.

Radnicima, naime, ističu ugovori na određeno, a kompanija nema nameru da ih produži, navode nemački mediji.

Poslednjih nekoliko dana sve više loših vesti stiže za radnike koji rade u Štutgartu i okolini. Boš želi da ukine 1.500 radnih mesta, a slična sudbina čeka i radnike Poršea. Nedavno je objavljeno i da fabrika Audi u Nekarsulmu otpušta 600 radnika.

- Tokom sledeće godine postepeno će isticati oko 600 ugovora o radu na određeno vreme koji neće biti produženi. Prvi radni odnosi prestaju već u januaru - rekao je šef radničkog veća za nemačke medije.

Porše AG je gotovo udvostručio svoju radnu snagu u poslednjih deset godina na trenutno 24.700 zaposlenih. To uključuje 2.400 zaposlenih s ugovorima o radu na određeno vreme.

Demografski razvoj poslednjih godina, kako pišu nemački mediji, doveo je do toga da je veliki broj zaposlenih napustio kompaniju zbog penzionisanja dok je Porše iz tog razloga primio neproporcionalan broj radnika u stalni radni odnos.

- Sada smo ponovno dosegli stabilno stanje tako da će ugovori na određeno vreme u velikoj meri isteći 2024. godine. Nemamo privremenih radnika u proizvodnji - navedeno je iz kompanije.

Radnici koji imaju stalni radni ugovor s Poršeom dobijaju beneficije iz kolektivnog ugovora i kompanije koje privremeni radnici nemaju.

(Kurir.rs/Feniks magazin/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track