NEMAČKA UKINULA NUKLEARNE ELEKTRANE, A SADA I RUSKI GAS! Ekspert otkrio: Rezervoari gasa su puni, IMAMO DOBAVLJAČA ZA 15 GODINA
Foto: kurir tv

kurir tv

NEMAČKA UKINULA NUKLEARNE ELEKTRANE, A SADA I RUSKI GAS! Ekspert otkrio: Rezervoari gasa su puni, IMAMO DOBAVLJAČA ZA 15 GODINA

InfoBiz -

Savet EU i Evropski parlament postigli su ovih dana privremeni politički sporazum o novoj regulativi sa klauzulom o energetskoj sigurnosti koja omogućava državama članicama da uvedu mere za ograničavanje uvoza ruskog gasa i utečnjenog prirodnog gasa na nacionalnom nivou.

ržave članice EU mogle bi imati ovlašćenja da „delimično ili, gde je opravdano, potpuno ograniče” pristup infrastrukturi gasnim operaterima iz Rusije i Belorusije, kako bi zaštitile svoje vitalne sigurnosne interese. Trenutno ne postoje ograničenja na nivou EU za kupovinu ruskog LNG-a ili gasa, iako je Evropska komisija pozvala zemlje članice da smanje uvoz i pronađu alternative.

Da li su nakon rata u Ukrajini opale isporuke ruskog gasa u EU voditeljka jutarnjeg programa Redakcija na Kurir TV Olja Lazarevič pitala je dr Miroslava Kojadinovića, eksperta za energetsku efikasnost i člana državne komisije nemačke organizacije sudskih veštaka, koja se bavila tumačenjem zakona o energetskoj efikasnosti u Nemačkoj.

Miroslav Kojadinović
foto: Kurir TV

- Bilo je nesigurnosti nakon te situacije koja je izbila između Rusije i Ukrajine. Nismo bili spremni kako ćemo dočekati zimu. Naravno, čuli ste i za mere da ćemo morati čak u kućnim objektima da smanjimo temperaturu na 19 stepeni. Isto tako ćemo morati da peremo ruke manje, nekih 5-10 minuta. A naravno i to da sve ostale objekte koje se zagrevaju tim gasom reducirati na minimum. Mogu da kažem da smo ove godine u nekoj pozitivnoj meri optimistični. I sam gospodin Klaus Miller, predsednik nemačke strukture za gasnu mrežu, je rekao da možemo ove godine čekati i dočekati optimistično grejnu sezonu. Tako je jer su naši gasni rezervoari potpuno puni, 100 odsto puni. Napravljeni su i drugi ugovori među njima i sa Katarom, koji će nam dostavljati LNG gas sledećih 15 godina - otkrio je Kojadinović.

05:41

NEMAČKA UKINULA NUKLEARNE ELEKTRANE, A SADA I RUSKI GAS! Ekspert otkrio: Rezervoari gasa su puni, IMAMO DOBAVLJAČA ZA 15 GODINA

Voditeljku je zanimalo kako se to sve podudara sa nemačkom politikom energetske efikasnosti.

- Vrlo dobro pitanje. Vi znate da mi imamo sa ekološke strane ili ekološkog aspekta jedan veliki cilj koji je nemačka vlada zadala do 2045. a Unija je sama dala do 2050. godine jedan nultni aspekt za CO2 energiju. A sa druge strane da bi te nestašice koje sada osećamo ovdje u Nemačkoj popunili moramo naravno da imamo ugalj. Da na taj ugalj proizvodimo električnu energiju, a s tim i uništavamo nažalost našu životnu okolinu. Tako da se ta dva primera nekako ne podudaraju. Vama je poznato da smo već u poslednje 2-3 godine isključili poslednje tri nuklearke, koje su bile vrlo savremene i proizvodile su nekih skoro 40 i nešto procenata električne energije - zaključio je Kojadinović.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs/M. R.

Bonus video:

01:50

UDAR NA SEVERNI TOK: Kako je oštećen gasovod? Ko stoji iza sabotaže RUSIJA ILI ZAPAD?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track