OŠTRA ZIMA OBORILA ZALIHE GASA: Rusi nastavljaju izvoz preko Sudže, a evo koliko troši Evropa i šta kažu stručnjaci!
Foto: printscreen YT

koliko gasa troši evropa?

OŠTRA ZIMA OBORILA ZALIHE GASA: Rusi nastavljaju izvoz preko Sudže, a evo koliko troši Evropa i šta kažu stručnjaci!

InfoBiz -

Početkom decembra, neto povlačenje gasa iz podzemnih skladišta bloka iznosilo je u proseku 563 miliona kubnih metara dnevno, dok je u novembru ta cifra iznosila samo 157 miliona kubnih metara na dnevnom nivou, navodi asocijacija GIE (Gas Infrastructure Europe).

Naime, ''hitne'' zalihe prirodnog gasa u evropskim podzemnim skladištima opadaju, jer je hladno vreme uticalo na blok da koristi više goriva, zbog povećane potrošnje energije.

Evropska unija je u decembru ispumpala četiri puta više goriva iz svojih zaliha, u poređenju sa novembarskim prosekom, prema proračunima ove kuće, a na osnovu podataka GIE.

SAD, Srbija, EU, Gas, Gasovodi, Zaobilazak
foto: Shutterstock

Stoga, zalihe gasa u EU su pale za 6,3 odsto kapaciteta, odnosno na 93,3 odsto, a to se dešava nakon što je blok izvestio da je količina prirodnog gasa u oktobru skočila na najviši nivo u istoriji, što je skoro 98 odsto.

Proizvodnja obnovljive energije, poput turbine na vetar, opala je u decembru, pokrivajući oko 15 odsto energetskih potreba bloka, što pokazuju podaci. Međutim, ruski div Gasprom nastavlja da isporučuje gas za tranzit u zapadnu i centralnu Evropu preko Ukrajine, putem jedine stanice koja im je preostala, a to je Sudža.

gas, cevi, nafta
foto: Shutterstock

Do samog početka decembra isporučeno je oko 42,4 miliona kubnih metara dnevno. Iako EU trenutno ima dovoljne zalihe gasa, analitičari upozoravaju da bi to moglo da se promeni tokom zime.

Isto tako, stručnjaci kažu da će tržište EU biti pod velikim uticajem potrošnje gasa u Aziji, jer su predviđanja da će zemlje u južnoj Aziji postati glavni pokretači potražnje sa tržištem LNG-a.

kurir.rs/Telegraf Biznis

Bonus video:

03:06

Bušatlija: Bugarska carina na gas je upozorenje Mađarima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja