DVE NOVE OBAVEZE STUPAJU NA SNAGU 1. JANUARA: PDV obveznici moraju da prilagode poslovanje izmenama, a evo šta ih očekuje!
Foto: Profimedia

izmene zakona

DVE NOVE OBAVEZE STUPAJU NA SNAGU 1. JANUARA: PDV obveznici moraju da prilagode poslovanje izmenama, a evo šta ih očekuje!

InfoBiz -

Svi privrednici, koji su ujedno i PDV obveznici, ponovo će od 1. januara 2024. godine morati da prilagođavaju svoje poslovanje novim izmenama Zakona o elektronskom fakturisanju, koje su usvojene početkom prošlog meseca.

Jedna od važnijih izmena je i ta da će prvi put na sistemu elektronskih faktura biti obuhvaćen i ulazni porez na dodatu vrednost, odnosno PDV, koji se u fakturama obračunava od strane dobavljača, a sve to kroz PDV evidencije.

Poreska savetnica Zvezdana Pisarević, objašnjavala je nove izmene koje će se primeniti od sledeće godine i navela da je uvođenjem sistema elektronskih faktura (SEF) država stavila do znanja da nije digla ruke od ideje da može da kontroliše poreske obveznike direktnim uvidom u njihove poslovne podatke, tako što će imati mogućnost da posredno sagleda sve njihove poslovne promene.

kompjuter, internet
foto: Shutterstock

- Ovim sagledavanjem lako se može utvrditi tačnost podataka iskazanih u bilansima, naročito dobit ili gubitak u Poreskom bilansu. Za sada imamo samo evidentiranje izlaznih faktura, ali istovremeno država ima mogućnost sagledavanja ulaznih faktura za primaoce. I ovo je propisano samo za obveznike PDV-a, jer su to firme koje imaju značajan promet, a samim tim ostvaruju i relativno značajnu dobit, što za sobom povlači značajan iznos poreza na dobit - kaže Pisarević.

Kontrola troškova se odnosi i na kupovinu gotovinom, gde je na fiskalnom računu obavezan podatak PIB firme primaoca računa, bez obzira na to da li je primalac u sistemu PDV-a, tačnije da li ima pravo na odbitak PDV-a po osnovu gotovinskog plaćanja.

- Dovoljno je da se sumiraju podaci o gotovinskim plaćanjima računa za firmu i uporede sa podizanjem gotovine sa šifrom 166 na nalogu za isplatu. Odstupanja mogu biti minimalna, recimo za plaćanje poštarine za preporučene pošiljke, gde Pošta nije u obavezi da izda fiskalni račun. Stoga je najavljena izmena Zakona o elektronskom fakturisanju logičan nastavak događanja - smatra sagovornica.

Porez, Fiskalni Računi, Fiskalna Kasa, Pdv
foto: Think

Evidentiranje ulaznog PDV-a kroz SEF prikazuje dodatnu kontrolu iskazanog poreza na dodatu vrednost, koji predstavlja odbitnu stavku, pa se ovim lakše sprovodi kontrola ispravnosti obračuna PDV-a u predatoj poreskoj prijavi za PDV.

Takođe, još jedna novina koju donosi Pravilnik o sistemu elektronskih faktura odnosi se na mogućnost brisanja obveznika iz SEF-a.

- Evidentiranje faktura u SEF-a je obavezno za sve firme koje su u sistemu PDV-a ili rade sa korisnicima javnih sredstava, a nisu u sistemu PDV-a. Međutim, u praksi se dešavalo da kupac koji je u sistemu PDV-a insistira od svog dobavljača da fakturu pošalje preko SEF-a, pa su se mnoge firme evidentirale na SEF, iako to nisu morale da urade. Takve firme su, zapravo, dobrovoljni korisnici SEF-a i prema zakonskim propisima u sistemu elektronskih faktura moraju da ostanu do kraja kalendarske godine u kojoj su se prijavili za SEF i još naredne godine - kaže poreska savetnica Zvezdana Pisarević.

Račun
foto: Profimedia

S obzirom na to da se sa korišćenjem SEF-a počelo tokom 2022. godine, Zvezdana objašnjava da svi dobrovoljni korisnici mogu početkom sledeće godine da podnesu zahtev za izlazak iz ovog sistema elektronskih faktura.

Sama procedura oko izlaska iz SEF nije propisana, što znači da je potrebno da se podnese zahtev Centralnom informacionom posredniku za prestanak korišćenja Sistema elektronskih faktura.

- To, zapravo, znači da ako ste kupili nečiji program za evidentiranje faktura u SEF-u, obratićete se toj firmi, a ako fakture unosite direktno na Portalu e-fakture, onda ćete na Portalu podneti zahtev. Ovo je samo pretpostavka, jer još uvek nije donet propis ili uputstvo, pošto nema zakonsku obavezu. Da podsetim još jednom, svi PDV obveznici su dužni da koriste SEF, dok svi koji nisu u sistemu PDV-a nemaju tu obavezu - napominje Pisarević.

Kompjuter, Tastatura

Izmene Zakona o elektronskom fakturisanju, kojima je plan primene od 1. januara 2024. godine, odnose se na promene roka, zapravo, njegovog skraćenja sa 15. na 10. u mesecu, za dostavljanje individualne, ali i zbirne evidencije o PDV obavezi na sistemu e-faktura.

Kada su u pitanju tromesečni obveznici, oni će PDV evidenciju na SEF za prvo tromesečje 2024. godine morati da dostave do 10. aprila.

Ako nakon predaje evidencije dođe do promena u PDV obavezi obveznika, on može i da izvrši promene PDV evidencije u roku od 15 dana, nakon što istekne mesec u kom je promena nastala.

kurir.rs/biznis.rs/Prenela: T. B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track