NEMCIMA FALE RADNICI, OVAJ SEKTOR NAJVIŠE POGOĐEN: Imaju probleme da pronađu radnu snagu, brinu da će biti JOŠ GORE
Foto: Shutterstock

NEMCIMA FALE RADNICI, OVAJ SEKTOR NAJVIŠE POGOĐEN: Imaju probleme da pronađu radnu snagu, brinu da će biti JOŠ GORE

InfoBiz -

Nemačka se suočava s velikim nedostatkom kvalifikovanih radnika u sektoru organizacije događaja, pokazalo je najnovije istraživanje minhenskog Ifo instituta za ekonomska istraživanja.

U oktobru je 40 posto organizatora događaja prijavilo probleme s pronalaskom radnika, što je manje od 45 posto u julu i znatno ispod 64 posto prošlog leta.

- Zbog talasa otkaza događaja tokom pandemije kovida-19, mnoge kompanije nisu mogle priuštiti da zadrže osoblje, komentarisao je podatke ove nedelje Klaus Volrabe - vođa istraživanja u Ifu.

Zbog toga je ove godine nekim organizatorima festivala bilo teško pronaći dovoljno radnika.

Ipak, poslovna klima u sektoru organizacije događanja znatno se poboljšala jer opstanak većine kompanija u industriji nije ugrožen.

U oktobarskom istraživanju samo je sedam posto kompanija navelo da su zabrinuti za svoju egzistenciju. Na primer, u leto 2021. bilo ih je 70 posto zbog mera protiv koronavirusa.

Kompanije su i dalje zadovoljne trenutnim poslovanjem, ali prema rečima Volrabea, organizatori događaja zabrinuti su da će se posledice prošlih mera uskoro početi pokazivati.

Pokazatelj očekivanja za budućnost pao je u oktobru s -12 poena na -16,8 poena. Uz nova zapošljavanja, kompanije planiraju i veće cene ulaznica za iduće mjesece.

(Kurir.rs/Blic/DPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track