HAOS U NEMAČKOJ ZBOG POVEĆANJA MINIMALCA! Radnici pobesneli, uključili se i političari: "OVO JE LOŠA ŠALA" Evo koliko je povećan
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Ilustracija

nezadovoljni

HAOS U NEMAČKOJ ZBOG POVEĆANJA MINIMALCA! Radnici pobesneli, uključili se i političari: "OVO JE LOŠA ŠALA" Evo koliko je povećan

InfoBiz -

Nemačka vlada je ove srede formalizovala odluku o povećanju zakonski garantovane minimalne plate za 82 centa, na 12,82 evra po satu. Prvi deo ovog povećanja stupa na snagu u januaru, a to će iznositi 12,41 evro, a drugi deo biće početkom 2025. godine.

Ministar za rad Hubertus Hajl potpisao je uredbu o minimalcu prema predlogu iz juna zajedničke komisije poslodavaca i zaposlenih za minimalnu zaradu, kako je bilo i očekivano.

Ukupno povećanje podudara se sa stopom od 6,8 odsto. Radnički predstavnici u komisiji nisu bili zadovoljni predlogom, odbacili su ga i zatražili veće povećanje, ali su bili preglasani.

radnici, fabrika
foto: Shutterstock

Ovim povećanjem nisu zadovoljni ni pojedini političari vladajuće koalicije Socijaldemokratske partije kancelara Olafa Šolca, Zelenih i liberalne FDP.

Zamenik šefa parlamentarnog kluba Zelenih Andreas Audreč je agenciji dpa poručio da povećanje "nije ništa više od loše šale'' i zaključio da ljudi koji obavljaju teške poslove zaslužuju mnogo više.

evri
foto: Shutterstock

Audreč je kritikovao komisiju, jer je prvobitno najavila jednoglasan dogovor, a zatim od toga odstupila. Komisija je i prošlog meseca pretrpela kritike iz istog razloga od strane Šolca, zahtevajući da odluke o plati ubuduće budu rezultat dogovora sa konsenzualnom podrškom.

kurir.rs/biznis.rs/b92

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track