KRIZA TRESE NEMAČKU, POSLEDICE ĆE SE TEK OSETITI: Vladin plan nije ispunjen, rast kamate i visoki troškovi doneli NAGLI PAD
Foto: Shutterstock, Ilustracija

KRIZA TRESE NEMAČKU, POSLEDICE ĆE SE TEK OSETITI: Vladin plan nije ispunjen, rast kamate i visoki troškovi doneli NAGLI PAD

InfoBiz -

Broj dozvola za izgradnju stambenih jedinica u Nemačkoj je naglo opao i u septembru, pokazuju podaci Zavoda za statistiku, i najavljeno je da će ove godine biti upola manje novih stanova nego što je vlada planirala.

U septembru su vlasti odobrile izgradnju 19.300 novih stambenih jedinica, 29,7 odsto manje nego u istom mesecu prošle godine, saopštio je Destatis.

U avgustu je broj dozvola bio za 31,6 odsto manji nego prošle godine.

Za devet meseci ove godine odobrena je izgradnja 195.100 novih stanova, 28,3 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Stanje pokazuje da bi broj novih stanova ove godine mogao biti otprilike polovina plana vlade od 400.000 novih stambenih jedinica, što je trebalo da reši problem nestašice stanova.

Uprkos jakoj tražnji, gradi se manje stanova, verovatno zbog nepovoljnih uslova finansiranja posle rasta kamata i visokih troškova izgradnje, koji su u avgustu bili 6,4 odsto veći nego u istom mesecu prošle godine, ocenjuju statističari.

(Kurir.rs/Index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track