OVO JE PRAVA ISTINA O POSTUPKU UPISA U KATASTAR: Evo da li građani moraju da plate advokata da bi ispravili grešku u RGZ!
Foto: RGZ

(Dez)informisanje

OVO JE PRAVA ISTINA O POSTUPKU UPISA U KATASTAR: Evo da li građani moraju da plate advokata da bi ispravili grešku u RGZ!

InfoBiz -

Postupci ispravke tehničkih grešaka u katastru su potpuno besplatne za građane, saopštili su danas iz Republičkog geodetskog zavoda reagujući na pojedine netačne navode u medijima da novim zakonskim izmenama građani moraju da plaćaju advokatu ukoliko je greška nastala u samom katastru.

RGZ
foto: RGZ

- Ove informacije, iako plasirane u javnosti, nisu u skladu sa stvarnim postupcima i procedurama koje primenjuje Republički geodetski zavod na osnovu zakona i služe isključivo za dezinformisanje građana. Naglašavamo da su tehničke greške u katastru nastale prekucavanjem skoro pa nemoguće i da su na nivou statističke greške. Međutim, ukoliko do takve greške i dođe, istina je da građani imaju mogućnost da reaguju odmah nakon njihovog otkrivanja potpuno bespatno - ističu iz RGZ i objašnjavaju:

Tri opcije za građane

- Ukoliko grešku otkriju u roku od 8 dana od njenog nastanka građanima je omogućeno da podnesu žalbu i greška se odmah u samoj službi ispravlja. Ovo je besplatan, transparentan i efikasan proces koji omogućava građanima da ostvare svoja prava izuzetno brzo.

Ističu da ukoliko se greška primeti nakon dužeg vremenskog perioda postoji i elektronska usluga ePrimedbe na sajtu Republičkog geodetskog zavoda koja omogućava građanima da, iz udobnosti svog doma, podnesu zahtev za ispravku greške.

- Ova opcija je takođe apsolutno besplatna i ne zahteva angažman advokata ili geodetske organizacije i u skladu je sa zakonskim regulativama i pružaju građanima odgovarajuće sredstvo za rešavanje administrativnih problema bez ikakvih troškova - navedeno je u saopštenju.

Kampanja dezinformacija

Iz RGZ pozivaju građane da proveravaju informacije u vezi sa postupkom upisa u katastar samo na sajtu Republičkog geodetskog zavoda "imajući u vidu da je u toku kampanja dezinformacija i zamena teza od strane interesnih grupa kako bi se građani zbunili u cilju vraćanja starog koruptivnog modela i bilo nastavljeno sa koruptivnim radnjama".

- Ovo saopštenje ima za cilj da pruži tačne informacije i smanji zabunu u vezi sa pomenutim slučajem - zaključuju iz RGZ:

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track