RADOVI NA FASADI, KROVU I GREJANJU 50% GRATIS, OSTALO NA RATE: Stanari, teče rok za prijavu zgrada za pomoć države, ovo su uslovi!
Foto: Nemanja Nikolić, Shutterstock

ENERGETSKA SANACIJA

RADOVI NA FASADI, KROVU I GREJANJU 50% GRATIS, OSTALO NA RATE: Stanari, teče rok za prijavu zgrada za pomoć države, ovo su uslovi!

InfoBiz -

Sekretarijat za energetiku raspisao je ovih dana javni poziv za energetsku sanaciju stambeno-poslovnih zgrada priključenih na toplane u Beogradu.

Rok za podnošenje prijava je do 4. decembra, a na konkurs se mogu prijaviti stanari stambenih zgrada sa minimalno pet stanova, pod uslovom da objekt nije pod zaštitom spomenika kulture, kao i da je zgrada upisana u odgovarajuće registre stambenih zajednica.

zgrada, zgrade, Karaburma
foto: Printscreen/Youtube

Neophodno je i da je odluka o učešću na ovom javnom pozivu skupštine svake stambene zgrade doneta većinom, koju čine najmanje dve trećine ukupnog broja glasova vlasnika posebnih delova zgrade. Osim toga, sve te zgrade moraju da imaju upotrebnu dozvolu ili rešenje o ozakonjenju, odnosno dokaz da je objekat upisan u katastar nepokretnosti.

Povoljni uslovi

- Ovo je prvi put da je obezbeđena podrška energetskoj sanaciji pod ovako povoljnim uslovima. Projekat sprovode Ministarstvo rudarstva i energetike, Evropska banka za obnovu i razvoj EBRD sa jedinicama lokalne samouprave u 16 gradova, a u Beogradu sa Sekretarijatom za energetiku. Sanacija obuhvata radove na fasadi, krovu i instalaciji grejanja i ne obuhvata zamenu stolarije. Budžetom Srbije su predviđena sredstva od oko 64,5 miliona evra, od čega je poklon EBRD 4,5 miliona - kaže za "Politiku" Dušan Rakić, sekretar Sekretarijata za energetiku.

stan, kupovina stana, ključ u ruke, ključ od stana, prodaja stana, nekretnine, nekretnina, kuća, zgrada, luk
foto: Shutterstock, Ilustracija

Plan je da se sanacija odradi za dve godine, a na pitanje da li se sanacija odnosi samo na stare zgrade, kaže pre svega na one koje su energetski neefikasne, što znači da se ne odnosi na nove zgrade.

- Energetskom sanacijom moguće je uštedeti i do 80 odsto energije, pogotovo na objektima koji su loše izolovani. Pošto će se po završetku ovog posla trošiti manje energije i računi će biti manji, kako za grejanje zimi, tako i za hlađenje leti - ističe Rakić.

Upola cene na 120 rata

Na pitanje koji je trošak građana za ovaj posao (koliko će njih da košta), da li mogu da plaćaju na rate, ističe da je 50 odsto sredstava - poklon, a preostalih 50 procenata će se plaćati odloženo na 120 mesečnih rata, odnosno 10 godina.

- Plan je da kompletan trošak bude manji od uštede u trošenju energije. Postupak za prijavljivanje na konkurs je krajnje jednostavan. Pored osnovnih podataka o zgradi, potrebno je obezbediti potpise vlasnika stanova - kaže Rakić.

Osim što zgrada mora da bude priključena na toplanu, uslov za dobijanje sredstava je da je na sistem daljinskog grejanje priključeno minimum 75 odsto od ukupnog broja stanova i lokala.

Kurir.rs/ Politika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track