BAŠ SU PRETERALI! Ovaj grad je tokom jeseni zabranio sve posete za turiste i influensere, RAZLOG JE OZBILJAN
Foto: Shutterstock

brinu o svom mestu

BAŠ SU PRETERALI! Ovaj grad je tokom jeseni zabranio sve posete za turiste i influensere, RAZLOG JE OZBILJAN

InfoBiz -

Grad Pomfret koji se nalazi u američkoj saveznoj državi Vermont mnogi nazivaju pravom Instagram senzacijom. Predivne šume, narandžasto jesenje lišće, stabla jabuka, male kuće… Mesto je mnogima toliko neodoljivo da dolaze tamo samo kako bi se fotografisali za društvene mreže.

Stranci neretko automobilom stanu posred puta i blokiraju saobraćaj samo kako bi dobili željene fotografije. BBC piše kako je početkom oktobra više od polovine automobila koji su prolazili gradom imalo strane registarske tablice. Jedan turista čak se naglo zaustavio na putu kako bi fotografisao farmu prekrivenu jesenjim lišćem.

slikanje, fotografisanje, fotogradija, kamera, fotoaparat
foto: Profimedia

Ali, zbog tolike želje za savršenim fotografijama iz ovog grada nedavno je eskaliralo. Nakon što su se fotografije farme Sleepy Hollow proširile internetom – svi su željeli da fotografišu isti prizor. Reč je o privatnom imanju okruženom stablima javora čiji krajolik oduzima dah. Meštani su ispričali da su zbog toga pristizali turistički autobusi i zaustavljali se kako bi ljudi slikali farmu.

Osim toga, počeli su da pristižu i iinfluenseri koji su preskakali natpise koji zabranjuju ulaz i prolaz. Žitelji ovog mesta kažu da su se oni nasred ulice presvlačili za fotografisanje kao i obavljali nuždu pored puta. Počeli su da se žale na narušavanje mira, pa su lokalne vlasti privremeno zatvorile put u jednom smeru. Ali, ni to nije pomoglo.

Havaji, vulkan, vulkan Kilauea, fotografisanje, selfi, 20.05.2018.
foto: Reuters

- Doživeli smo neviđen porast broja turista zahvaljujući Instagramu i TikToku. Nemamo ništa protiv njih, ali želimo da se prema našem gradu odnose s poštovanjem. Oštetili su puteve, morali smo da ih izvlačimo iz jarka, jer su imali nesreće, gazili su vrtove, vršili nuždu na privatnom imanju i verbalno napadali stanovnike - rekli su meštani.

Zbog toga su ove godine tražili novac na crowdfunding platformi GoFundMe. Nakon što su skupili više od 15.000 dolara, vlasti su zatvorile put prema imanju od 23. septembra do 15. oktobra (to je period kada ima najviše jesenjeg lišća koje privlači turiste).

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja