GORIVO U SRBIJI POJEFTINILO, OVO SU NOVE CENE: Evo koliko će narednih 7 dana koštati dizel i benzin
Foto: Zorana Jevtić, Shutterstock/Maja Marjanovic

svakog petka nove cene

GORIVO U SRBIJI POJEFTINILO, OVO SU NOVE CENE: Evo koliko će narednih 7 dana koštati dizel i benzin

InfoBiz -

Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine objavilo je danas nove cene goriva i one će važiti do narednog petka.

Kako je objavljeno, litar evrodizela će do narednog petka na pumpama koštati maksimalno 214 dinara za litar, dok će benzin evropremijum BMB 95 najviše koštati 184 dinara za litar.

Podsetimo, prethodne nedelje cena dizela po litru bila je 214 dinara, dok je evropremijum BMB 95 koštao 188 dinara za litar.

Nove cene se objavljuju svakog petka do 15 časova.

Podsetimo, prošle nedelje posle dogovora ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović sa Udruženjem naftnih kompanija i NIS, zaključeno je da je snabdevanje tržišta gorivom stabilno.

- Time smanjujemo i inflatorne pritiske što ima višestruke koristi. Nastavićemo da nadgledamo cene dizela u Srbiji i cilj nam je da u narednom periodu one ne rastu i da obezbedimo predvidljivost i sigurnost za sve. U ovome će nam pomoći i Naftna industrija Srbije koja je pouzdan partner države bila u prošlosti i nastoji da to bude u budućnosti i to očekujem i od ostalih naftnih kompanija u Srbiji - navela je ministarka.

Inače, profesor i doktor Mihajlo Rabrenović, stručnjak za strategijski menandžment rekao je nedavno za Kurir Tv da najveći uticaj na cene goriva, ima tržište, a posebno maloprodajno tržište na pumpama, gde građani obavljaju svoje kupovine.

Država je u poslednjih 20 meseci preuzela kontrolu nad cenama, ali Mićović je istakao da tržište i dalje ostaje ključni faktor.

- Tržište je glavni faktor koji oblikuje cene goriva, dok država ima svoju ulogu u regulaciji.

Kako se formira cena goriva na pumpama i šta utiče na nju?

Pravilnici o određivanju veleprodajnih cena i uredba o ograničenju cena derivata nafte igraju ključnu ulogu u ovom procesu. Ministarstvo energetike i Ministarstvo trgovine svakog petka koriste ove pravilnike i ažurirane podatke kako bi odredili maksimalno dozvoljene maloprodajne cene na pumpama.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:46

AGENCIJE TRAŽE DOPLATU UKOLIKO GORIVO POSKUPI, A NIKADA NE VRAĆAJU AKO POJEFTINI! Stručnjak upozorava: Detaljno o ovim prevarama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track