VELIKE IGRE NA SVETSКIM BERZAMA UDARIĆE PO DŽEPU I NAŠE VOZAČE: Barel sirove nafte dostigao najveću vrednost od početka godine
Foto: Shutterstock, Profimedia

veliki diktiraju pravila

VELIKE IGRE NA SVETSКIM BERZAMA UDARIĆE PO DŽEPU I NAŠE VOZAČE: Barel sirove nafte dostigao najveću vrednost od početka godine

InfoBiz -

Već duže vreme cena sirove nafte ide naviše, barel je s oko 75 dolara s početka jula stigao do 95 dolara što je najviše od početka godine. Stručnjaci ukazuju da će cena barela ne samo prići iznosu od 100 dolara, već i da će ga preskočiti. Rast cene nafte izazvan je odlukom zemalja OPEК da se smanji proizvodnja, a iz Međunarodne agencije za energiju upozoravaju da je ponuda nafte najmanja u poslednjih deset godina jer OPEК ne odustaje od smanjenja proizvodnje, a Rusija najavljuje i zabranu izvoza naftnih proizvoda. Ono u čemu se Međunarodna agecija za energiju i OPEК slažu je da će u narednom periodu potražnja za naftom rasti.

oil port Kozmino, Kozmino luka za prizvodnju nafte, luka, Rusija, nafta, naftni terminal, naftovod
foto: Smityuk Yuri / TASS / Profimedia

Ono što se dešava na globalnom tržištu preliva se i na sva lokalna. Cena goriva, uglavnom, ide naviše, potražnja ne jenjava. To se posebno odnosi na dizel gorivo jer ga, zbog smanjivanja proizvodnje te vrste goriva u nekim rafinerijama u Evropi, na tržištu nema dovoljno. Na našem tržištu svih vrsta goriva ima dovoljno, a iz Ministarstva rudarstva i energetike je ukazano da na zalihama nafte i derivata ima za oko 90 dana prosečne potrošnje.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović nedavno je rekao da je snabdevanje u Srbiji je stabilno, a da je država u međuvremenu značajno u raznim oblicima ozbiljno povećala svoje zalihe. On je ukazao i da od ove godine naftne kompanije imaju obavezu da svakog trenutka imaju na zalihama količine za šest dana prosečne prodaje ida to zajedno naše tržište čini otpornim na poremećaje.

PROGNOZE

Nafta će se za 12 meseci prodavati za 100 dolara po barelu, saopštila je svoju prognozu međunarodna bankarska grupacija Goldman Saks:

- Povisili smo našu prognozu za naftu brent za 12 meseci unapred, sa 93 na 100 dolara po barelu, zbog toga što smatramo da će svetske zalihe ovog energenta biti manje.

Njujorška banka smatra da će politika OPEК plus i porast svetske potražnje za naftom omogućiti ovom kartelu da u 2024. godini drži svetske cene nafte Brent između 80 i 105 dolara po barelu.

Nestabilnosti na tržištu nafte i naftnih derivata doprinose i berzanski spekulanti, koji utiču da cena nafte ide naviše.

Benzinska Pumpa, cene goriva, gorivo
foto: Zorana Jevtić, Shutterstock/Maja Marjanovic

- Podsećam da u ponudi pored pravih kupaca, onih koji će biti potrošači, postoje i oni koji se bave trgovinom nafte, razni heč fondovi, jednostavno trgovci koji u poskupljenjima i pojeftinjenjima zarađuju. Postoji tiha nestašica dizel goriva koja je nastala u Evropi, zapravo ovo gorivo konstantno nedostaje, pa se na evropsko tržšte naftni derivati sada uvoze iz Indije, Azije i drugih zemalja, ne iz Rusije i to utiče na tržište - kaže urednica Energije Balkana Jelica. Putniković.

Ona ukazuje da ne očekuje da će cena nafte ići nebu pod oblake jer to ne odgovara proizvođačima crnog zlata.

gorivo, dizel, tečni naftni gas, poskupljenje
foto: Shutterstock

- Ne očekujem da nafta ode u astronomske visine jer sadašnja savršeno odgovara proizvođačima. Pošto je u svetu aktuelna ekonomska kriza, a u nekim zemljama čak i recesija, enormno poskupljenje nafte dovelo do smanjenja potražnje i kupovine, a to bi se, kao bumerang, njima vratilo - ukazala je Putniković.

Na našem tržištu država određuje najvišu cenu dve vrste goriva - bezolovnog benzina i evro-dizela, a cene se menjaju svake nedelje, u skladu s cenama nafte. S obizrom na sadašnju situaciju, može se očekivati da će i na našem tržištu gorivo ići naviše. Zbog sve skupljeg goriva država bi, ukoliko želi da zaštiti potrošače, mogla da odustane od najavljenog povećanja akciza.

kurir.rs/Dnevnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track