AUSTRIJANCI ZATVARAJU POZNATU INDUSTRIJU MESA U SRBIJI: Nekadašnji gigant SFRJ, od Vlade dobio 5,3 miliona €, sada ide na doboš
Foto: Profimedia

bankrot

AUSTRIJANCI ZATVARAJU POZNATU INDUSTRIJU MESA U SRBIJI: Nekadašnji gigant SFRJ, od Vlade dobio 5,3 miliona €, sada ide na doboš

InfoBiz -

Zaposleni u klaničnoj industriji „Mitros“ iz Sremske Mitrovice dobili su nedavno obaveštenje da će fabrika prestati da radi do kraja godine, i to se sada obistinilo. Posle sedam godina poslovanja u našoj zemlji Austrijanci su odlučili da stave katanac na fpoznatu fabriku.

- Ovo je izuzetno teška situacija kako za zaposlene tako i za upravu kompanije, i razumemo da postoji široka javna zainteresovanost za dešavanja u fabrici - stoji u saopštenju.

Na osnovu detaljne analize poslovanja kompanije uprava i vlasnici privrednog društva "Gierlinger Holding" bili su primorani, kako kažu, da donesu tešku odluku o obustavi proizvodnje u privrednom društvu "Mitros Fleischwaren" u Sremskoj Mitrovici.

LIDER U SFRJ

Fabrika "Mitros" osnovana je pedesetih godina prošlog veka, a svojevremeno je bila privatizovana, da bi 2009. otišla u stečaj. U vreme bivše SFRJ bila je jedan od lidera u klaničnoj industriji i zapošljavala je oko 1.250 radnika.

- Zbog transparentnosti i pravičnosti prema zaposlenima, poslodavac je odlučio da obavesti zaposlene o ovoj odluci u najranijoj fazi. Ovo je izuzetno teška situacija kako za zaposlene tako i za upravu kompanije, i razumemo da postoji široka javna zainteresovanost za dešavanja u fabrici. Međutim, u ovom trenutku, poslodavac moli za strpljenje i razumevanje situacije koja je dovela do donošenja ove odluke - navodi se u saopštenju kompanije.

Meso, Izvoz
foto: Beta Z ZAgin

Dodaje se da će konkretni koraci koji će se preduzeti kako bi se sprovela ova odluka, kao i rokovi za njihovo izvršenje, biti precizno definisani u narednom periodu.

Ova fabrika je svečano otvorena 2016. godine, a zvaničnici su tada rekli da je Vlada Srbije pomogla austrijskog investitora sa 5,3 miliona evra „zbog 300 zaposlenih u fabrici, ali i za oko 700 ljudi s kojima će ta fabrika potpisati ugovore za otkup mesa“.

Ovakav razvoj situacije je prilično iznenađenje, jer je početkom godine na „Mitros“ predstavljen kao primer kompanije koja uspešno realizuje i sprovodi poslovne planove.

Navedeno je i da većina proizvoda ove fabrike odlazi u izvoz, da seviše od 200 vrhunskih prerađevina izvozi se širom sveta, a od nedavno i u Afriku, konkretno Ekvatorijalnu Gvineju.

kurir.rs/Agrosmart

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track